Како да поставите VPN: Водич за прошетка

Напис напишан од: ryери Лоу
 • безбедност
 • Ажурирано: мај 16, 2020

Терминот Виртуелна приватна мрежа (VPN) може да звучи застрашувачки за некои. Во реалноста, тие не се многу покомплексни за употреба отколку сите други услуги базирани на апликација. Овој водич за поставување VPN има за цел да ви даде идеја како да започнете откако ќе се пријавите за некоја услуга.

Иако повеќето VPN имаат свои уникатни карактеристики, сите тие се слични даватели на услуги. Концептот е да се поврзете со VPN-серверот од вашиот уред и да се најавите користејќи ги ингеренциите дадени за вас.

Исто како и многу други веб-базирани услуги, VPN се дизајнирани да бидат употребливи на многу платформи. За краткост, ние ќе ви покажеме како да инсталирате и да поставите одредена услуга (ExpressVPN) на неколку од достапните платформи.

Еве неколку начини да поставите VPN:

Важна забелешка: За рачни инсталации, многу даватели на услуги на VPN имаат различни овластувања што треба да ги користите. Име / е-пошта и лозинка на вашата услуга за најавување може да не се вистинските ингеренции за употреба. Проверете со вашиот VPN провајдер кои се потребни ингеренциите.

Еве список на најдобри VPN услуги со споредба на цени и преглед на плановите.

Поставување VPN на Windows 10

Постојат неколку начини на кои можете да поставите VPN на машините за Windows, но најлесно е едноставно да ја користите датотеката за инсталирање на Windows, обезбедена од нив. Другите методи функционираат добро, но треба малку повеќе работа.

Користејќи го Windows Installer

Инсталирајте VPN на Windows
Пример - ExpressVPN апликација за Windows. За да се поврзете со серверот VPN, всушност треба само да го погодите копчето за големо напојување на апликацијата и тој ќе ве поврзе со најдобриот сервер за вашата локација. Доколку сакате да изберете специфичен сервер, кликнете на трите точки од десната страна на паметната локација. Тоа ќе отвори список на сервери од кои можете да изберете.
 1. Преземете ја датотеката за инсталација за вашиот VPN. Ова обично може да се добие од нивната веб-страница, како што е датотеката за инсталација на ExpressVPN Windows овде.
 2. Во исто време, имајте предвид вашиот код за активирање на страницата каде што ја презедовте датотеката. Забележете дека овој чекор зависи од VPN што ја користите, за некои може да им треба само корисничко име и лозинка со која сте се најавиле.
 3. Двоен клик на датотеката за инсталирање за да започнете со поставувањето.
 4. Откако ќе заврши инсталацијата, стартувајте ја апликацијата и залепете го вашиот код за активирање за да го стартувате за прв пат.

Можни се други методи за користење на VPN на Windows уредите, но ние навистина не ги препорачуваме бидејќи нема да ги добиете целосните карактеристики на апликацијата. На пример, користењето на клиентот OpenVPN GUI ќе ви овозможи да се поврзете со специфични сервери, но нема да ви понудат разни други протоколи, Kill Switch или управување со апликации во сообраќајот.

Ако одлучите дека не сакате да ја користите апликацијата VPN за Windows, поради некоја причина, можете да се одлучите за домашната опција за ракување со VPN во Windows 10:

Рачна конфигурација на Windows

Инсталирајте VPN на Windows рачно

Настрана да ги изгубите дополнителните карактеристики на VPN за кои сте се пријавиле, ако одлучите да одите со рачно поставување, вие сте ограничени само на протоколот PPTP со Ракување со Windows VPN. Овој протокол е малку датиран и генерално се знае дека е помалку безбеден од кој било IKEv2 или OpenVPN.

 1. На вашата работна површина, отворете ги поставките за мрежа и Интернет, потоа изберете ја опцијата "VPN", потоа кликнете на "Додај врска со VPN".
 2. За провајдер VPN изберете „Виндоус (вграден), потоа додадете Име за врска што ќе ви овозможи да ја препознаете врската (на пр. ExpressVPN Сингапур).
 3. Адресата на серверот треба да се добие од вашата услуга VPN. Ако не можете да ја најдете, обидете се да побарате услуга за клиенти. (Треба да изгледа како URL, на пр. Nyc1-abcd-l2tp.expressprovider.com).
 4. За типот VPN, изберете PPTP.
 5. Потоа внесете го вашето корисничко име и лозинка.

Processе треба да го повторите овој процес за секоја локација на серверот што ја сакате, за да видите колку е полесно да се користи едноставна употреба на апликацијата Виндоус провајдери за VPN. Ова е само еден начин за рачно поставување VPN на Windows.

За жал, сите рачни методи ќе бараат повеќе напор отколку да ја користите апликацијата Виндоус.

Поставување VPN на уреди со Android

Инсталирајте VPN на Андроиди
Пример - ExpressVPN на Play Store, само кликнете на „инсталирај“ за да поставите.

Ако некогаш сте поседувале телефон со Android пред да инсталирате апликација - да добиете VPN на вашиот уред ќе биде скоро точно на ист начин. Сè што треба да направите е да ја стартувате Play Store и да пребарувате за вашиот VPN провајдер и допрете на 'Инсталирај'.

Како да поставите VPN на уреди со Mac / iOS

Инсталирајте VPN на Mac

Поставувањето VPN на Mac е всушност слично на процесот што го следите во Windows.

 1. Преземете го инсталаторот од вашиот добавувач на услуги VPN.
 2. Стартувајте го инсталерот и оставете го да ја заврши својата работа.
 3. Стартувајте ја апликацијата, а потоа најавете се со ингеренциите на страницата за поставување Mac.
 4. Удри во „Поврзи се“ и си поставен.

Користење на VPN со iOS

За среќа, користењето на повеќето VPN со кој било вид мобилен уред е навистина лесно и за корисниците на iOS е едноставно, како и со Android. Сè што треба да сторите е да ја преземете мобилната апликација од App Store и да ги внесете вашето корисничко име и лозинка на екранот за најавување.

Инсталирање на VPN наставки засновани на прелистувачот

Инсталирајте го наставката за прелистувач VPN
ExpressVPN особено ги поддржува додатоците на прелистувачот и за Chrome и за Firefox. За жал, во овој момент на време, нивното продолжување на Сафари сè уште не е готово, така што корисниците на MacOS наместо тоа ќе треба да се потпираат на апликацијата.

Скоро сите VPN ќе имаат некоја форма на наставки за прелистувачи што можете да ги користите. За да видите дали вашиот има еден, само побарајте го на страницата за проширување на прелистувачот.

 1. Стартувајте го вашиот прелистувач и одберете Plugins или Extensions во менито.
 2. Пребарај за VPN и изберете да го додадете тоа во вашиот прелистувач.
 3. Кликнете на иконата VPN на лентата со алатки на прелистувачот, а потоа најавете се на вашата сметка.
 4. Изберете кој сервер го сакате и добро сте за да одите.

Поставување VPN на рутерите

Поставување VPN рутер

Повеќето VPN можат да бидат инсталирани и на рутерите, но не сите рутери ги поддржуваат. За да видите дали вашиот рутер поддржува VPN, најавете се на вашиот администраторски панел и видете дали има табулаторот таму наречен "VPN". Ако се случи, добро е да одите.

Повеќето даватели на услуги VPN го ограничуваат бројот на поврзани уреди истовремено. Поставувањето VPN на домашната мрежа ви овозможува да поврзете што повеќе уреди по желба на мрежата VPN преку вашиот рутер.

Како општо упатство, еве што ќе треба да направите за рачно поставување на OpenVPN:

 1. Преземете ги датотеките за конфигурација OpenVPN од вашиот добавувач на услуги VPN.
 2. Eachе ви треба една датотека за секоја локација (и тип) на OpenVPN конекцијата. Постојат два вида на OpenVPN врска - TCP и UDP.
 3. Пријавете се во панелот за администрација на рутерот и изберете го картичката VPN.
 4. Кликнете на 'VPN Client', потоа на 'Додај профил'
 5. Изберете го табулаторот OpenVPN и внесете го описот (што сакате да ја именувате вашата врска), потоа вашето корисничко име и лозинка.
 6. Увезете една од датотеките за конфигурација што сте ја преземале порано.
 7. Кликнете на „OK“, а потоа кликнете на „Активирај“ веднаш до врската што штотуку ја создадовте.

Processе мора да го повторите овој процес за секоја локација за поврзување што сакате до нас.

Забележете исто така дека има ограничен број на врски што можете да ги создадете, па затоа изберете мудро. Промената на локациите за поврзување исто така ќе треба да се направи на овој панел на администраторот на вашиот рутер.

За фирмвер на рутер за блиц

Ако одлучите да се обратите за ExpressVPN, тие имаат друг начин да го сторат тоа и тоа со трепкање фирмвер за компатибилни модели на рутер. Водичот за фирмверот на секој рутер е потенцијално многу различен, затоа проверете дали ја посетувате страницата ExpressVPN за детални инструкции за инсталирајте преку блиц на фирмвер.

Забележете дека ова е потенцијално опасно да се направи ако сте неискусни со овој процес.

Поставување VPN на други уреди

VPN-овите се многу разновидни и протоколите што ги користат често се независни од платформата. Ова значи дека тие често работат на скоро кој било поврзан уред. Некои од другите платформи со кои можете да поврзете VPN услуга да вклучуваат Linux, Android телевизори, FireTV, Apple TV, таблети и многу повеќе.

За специфични упатства за поставување за овие платформи, треба да проверите кај вашиот оператор VPN кој е поддржан од вашиот уред.


Напредни поставки за VPN

Досега, овој водич ги опфати основите на инсталирање и добивање на VPN да работи на разни уреди. Како и да е, можете да ја прилагодите вашата VPN врска. Еве неколку работи што можете да ги направите во вашата апликација ExpressVPN:

Променете го серверот VPN

VPN-серверите ви овозможуваат да ја расипувате вашата локација. Ова може да има неколку придобивки, вклучително и можност за заобиколување на регионални блокови за содржина, како што е на Netflix. Било кој VPN-сервер со кој ќе се поврзете, ќе имаат веб-страници кои ја детектираат вашата врска како резултат на локацијата каде се наоѓа вашиот VPN-сервер.

Блокирање на малициозен софтвер

Многу VPN имаат вклучена опција што помага во блокирање на Malware-страниците. Сепак, ова се нарекуваат различни нешта во зависност од давателот на услугата.

Сообраќај во белата листа или апликации

Некои VPN ви овозможуваат да контролирате какви апликации и податоци се движат низ услугата, во зависност од вашите потреби. Не мора да водите сè преку VPN. Како пример, можете да го одржите вашиот VPN вклучен за прелистување на веб додека белешка Апликации P2P, или обратно.

Промени протоколи

Како што споменав порано, различни протоколи имаат различни карактеристики. Повеќето VPN ќе имаат неколку од вас да изберете, некои што може да бидат различни за специфични VPN.

Ако сметате дека вашата VPN врска не соодветствува на вашето задоволство, еден од начините за прилагодување на перформансите е со промена на протоколот што се користи.

Прилагодете ги нивоата на криптирање

Друга работа што влијае на перформансите на VPN е енкрипција. Како по правило, колку е повисоко нивото на криптирање, толку е побавна вашата брзина на VPN. Шифрирањето е таму со причина иако - ги чува вашите податоци безбедни. Поради ова, не сите VPN ќе ви овозможат да ја прилагодите стапката на криптирање.

Мултихоп

За да се подобри безбедноста уште повеќе, многу врвни VPN услуги нудат Multihop или двојни VPN услуги. Ова значи дека вашата врска се пренесува преку два различни VPN-сервери. На пример, може да се поврзете со сервер во Австралија, а потоа врската да се изврши преку сервер со седиште во САД. Ова може да влијае на перформансите малку, но значително го зголемува вашето ниво на заштита.


Заклучок: Каде треба да инсталирате VPN?

Со толку многу уреди што се поврзани на интернет овие денови, навистина треба да поставите VPN врска на секој од вашите уреди. Повеќето VPN ќе овозможат приближно голем број на истовремени врски по една сметка. ExpressVPN, на пример, им нуди на корисниците да се поврзат со пет уреди истовремено.

За корисниците на мобилни уреди, тоа е уште поважно бидејќи тие се оние што ќе ги носите надвор со вас. Јавниот Wi-Fi е лошо несигурен, така што тие се најдобрите ситуации под кои VPN може да биде корисен.

Некои VPN-и исто така работат со паметни телевизори, овозможувајќи ви да се поврзете со инаку ограничени регионални услуги за содржина, како што е Netflix. Разновидноста на VPN им дава а голем број случаи на употреба, така што во целосна искреност, нема никаков изговор да ги искористиме во целосен потенцијал.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.