Како да ја скриете или смените мојата IP адреса? Заштитете ја вашата приватност на Интернет

Член напишан од:
  • безбедност
  • Ажурирано: април 16, 2020

IP адресите се уникатно идентификуваат броеви на уреди поврзани со мрежа. Интернетот се смета за мрежа и заради зголемените проблеми во врска со безбедноста, повеќе луѓе бараа да ја сокријат или да ја променат својата IP адреса.

Па, како ја криете IP адресата?

Три начини да ја скриете или смените вашата IP адреса за да пребарувате на Интернет анонимно:

  1. Употреба на VPN
  2. Користете прокси-сервер
  3. Користете го прелистувачот Tor

Ние ќе ископаме во деталите за овие методи во оваа статија.

3 лесни начини за криење / промена на вашата IP адреса

1. Користење на VPN

VPN ве поврзува со друг сервер (со што се менува вашата IP адреса) и го насочувате сообраќајот преку тунел (криптирање), така што вашите податоци остануваат доверливи. Дознајте повеќе за VPN работи овде.

VPN, или Виртуелни приватни мрежи, се еден од најдобрите начини не само да ја криете вашата IP адреса, туку и да ги чувате вашите податоци безбедни. Иако ВПН наплатуваат мала такса за нивна употреба, тие нудат целосен список на придобивки што далеку ги надминуваат трошоците.

Прво, со пријавување со давателот на услугата VPN, добивате пристап до целата нивна мрежа на безбедни сервери. Овие сервери ќе ја маскираат вашата IP адреса и ќе ја заменат со своја. На веб-страниците на кои пристапувате ќе ја знаете само IP адресата на VPN-серверот што го користите.

На друго ниво, најсигурни VPN услуги, исто така, обезбедуваат високи нивоа на криптирање. Ова значи дека сите податоци што се пренесуваат помеѓу вашиот уред и серверот VPN се заштитени, честопати со слични нивоа на криптирање што користат многу воени сили.

Со замена на вашата IP, VPN-и, исто така, ви помагаат да ги расипувате локациите. Ова значи дека ќе можете да ги надминете гео-локациските блокови од страна на некои услуги или земји. На пример, од користејќи VPN, можете да пристапите до Netflix US содржина од каде било во светот.

Бидете свесни иако не сите услуги за VPN нудат квалитетни услуги. Препорачуваме да барате кон силен и угледен давател на услуги како што е NordVPN (3.49 $ / месечно) и SurfShark (1.99 $ / месечно).

Акција: Изберете од нашата листа на најдобри VPN

2. Користете прокси-сервер

Прокси-серверите едноставно ја отскокнуваат вашата врска користејќи ја нивната IP адреса (Извор: Википедија)

Прокси-сервери на некој начин се слични на VPN. Начинот на кој работи е дека сè уште се поврзувате со серверот што ја нуди прокси услугата и користите IP на тој сервер за да се поврзете на саканите страници. Сепак, има недостатоци.

На пример, многу луѓе кои бараат употреба на прокси, често бараат евтини начини за да ја разгледаат мрежата анонимно. Искористувајќи го ова, провајдерите на прокси-серверите често поставуваат бесплатни или нечистотии услуги, само за да ги продадат вашите податоци сами.

Бидејќи операторите со прокси-сервери честопати не се обврзани со истите услови на услуга што ќе ги најдете на VPN, ризикот од изложеност е често далеку поголем. Операторите со прокси-сервери, исто така, честопати логираат податоци, кои можат да бидат предадени на агенциите за спроведување на законот по барање.

Конечно, гео блокираните услуги како Netflix често нема да работат со врски со прокси-сервер. Ако сакате да дознаете повеќе, еве ги многуте случаи на употреба на VPN.

3. Tor прелистувачот

Tor прелистувачот е слободен за употреба, но прилично бавен (Извор: Tor проект)

Сум видел многу луѓе кои се повикуваат на Tor Browser за поголема безбедност и анонимност, без навистина да знам зошто. Tor, или рутерот Onion, всушност е мрежа на уреди низ целиот свет преку кои се водат врски.

Прелистувачот Tor е дизајниран да работи на мрежата Tor и со помош на вашите, вашите барања се испраќаат преку оваа масивна колекција на уреди, нарушувајќи ја вашата вистинска IP адреса. Ова го прави исклучително тешко (но не и невозможно) за другите да ја следат вашата точка на потекло.

Властите обично можат да ги следат врските направени преку Тор. Всушност, ако го користите Тор за нелегални активности, можете да бидете сигурни дека ќе бидете набудувани. Ова вклучува каква било употреба на мрежи за споделување датотеки или активности како што се прелистување на Темната веб.

Овој метод на „брутална сила“ за криење на IP адреси, исто така, доаѓа со уште еден несреќен недостаток - сериозно намалување на брзината.


Зошто да ја скриете вашата IP адреса?

Пред да направите избор на метод за да ја скриете вашата IP адреса, препорачливо е да размислите за две работи. Првата е механиката на IP адресите - како тие работат, за што се, итн. Втората е да размислите за што сакате да ја скриете вашата IP адреса.

Што е IP адреса?

IP адресите се комбинација од четири групи броеви, секој сет кој се движи од 0 до 255.

Примери за ова се:

192.168.0.1

обично локална IP, и

216.239.32.0 

IP користена од Google. За да може IP системот да работи, секој уред на мрежа мора да носи своја единствена IP адреса.

Разгледајте ја IP адресата исто како вистинска адреса на живеење. На пример, за да може да ви испрати пошта, поштенскиот систем треба да ги знае точните детали, вклучително во која земја сте, државата, општата област и специфичната локација на која се наоѓате.

Два вида IP адреса: LAN и WAN

Преглед од горе надолу за тоа како изгледа LAN на WAN.

IP се однесува на протокол за Интернет, чадор за одреден збир на правила што регулираат како се преместуваат податоците на мрежите. Делот „Интернет“ на името не е целосно точен, бидејќи постојат два вида мрежи: Локални мрежни мрежи (LAN) и мрежи за широк опсег (WAN).

Мрежи се помали, обично приватни мрежи што може или не можат да бидат поврзани на Интернет. Самиот Интернет е а WAN, бидејќи ги поврзува другите помали мрежи во голем облак. Важно е дека бидејќи постојат два вида мрежи, постојат и два вида на IP адреси; локални и оддалечени.

Како работи IP системот

LAN и WAN работат заедно за да испорачаат барања, како што се товари на веб-страници.

Локална IP адреса е единствен идентификациски број на уред на LAN, додека оддалечената IP е она што е идентификувано како на Интернет, или WAN. IP адреси за LAN и WAN работат заедно за доставување податоци до вистинскиот уред.

Кога правите барање на вашиот уред (можеби со отворање прелистувач и внесување на веб-адреса), таа инструкција се испраќа до контролорот на вашиот уред - најчесто рутер. Контролорот на уредот препознава кој уред на LAN што го контролира го испратил барањето и го испраќа барањето на Интернет за да ги поврати податоците.

Кога информацијата за враќање е примена, рутерот ја испраќа до уредот што го направил барањето. Без IP систем, рутерот немаше поим од каде потекнува барањето.

Опасност од изложени IP адреси

Бидејќи знаете како се користи IP адресата, сега треба да размислите дека може да се користи на ист начин и обратно. Имајќи адреса која е отворена за испорака, ризикувате и сајбер криминалци да се обидат да ја користат за да добијат пристап до вашиот уред.

Многу уреди често имаат слабости, а со користење на знаење за овие слабости и вашата IP адреса, компјутерските криминалци можат да се обидат да ја украдат вашата доверлива опрема. Честопати, ова може да вклучува финансиски информации, кориснички имиња, лозинки и многу повеќе. Преку изложена IP адреса, ризикувате да ви го украдат вашиот идентитет.

Не бидете самозадоволни во погрешното мислење дека ова е тешко да се направи. Постојат многу автоматски алатки кои го прават ова за хакери.


VPN = Најдобар начин за криење на IP адреса

До сега веројатно сфаќате дека од трите опции што ги споделив за да скриам IP-адреси, јас сум многу про-VPN.

Но, како го изберете вистинскиот VPN?

Постојат многу причини за ова, од кои некои ги наведов погоре, но исто така е важно да знаете како да направите вистински избор во услугата VPN.

Првото нешто што треба да сфатите е дека кога станува збор за VPN, безбедноста честопати се дава приоритет над брзината. Велејќи дека ова, повеќето реномирани VPN брендови денес се во можност да се справат со восхитувачки и двете.

Една од моите омилени избори во VPN е NordVPN, која веќе некое време е околу. Причината за ова е дека услугата претставува многу од квалитетите што треба да се најдат кај давателот на највисоки полици - силен биланс на перформанси, безбедност, карактеристики и цена.

Користејќи го NordVPN, можев редовно да одржувам големи брзини на поврзување (види вистински резултати овде).

Прочитајте повеќе за мојот детален преглед на NordVPN овде.

Друга работа што треба да ја барате во услугата VPN е онаа што редовно се ажурира и се подобрува во нејзината услуга. Ова не е нешто што ќе ги направат сите VPN услуги, што резултира со тоа што некои од нив страдаат од пад на перформансите со текот на времето.

Останувајќи заштитени на Интернет

Поради колку тесно се поврзуваат сајбер-заканите, најдобро е да се разгледа заштитата на Интернет холистички. Ова значи комбинирање на употреба на неколку алатки за да се осигурате дека вашите уреди (и оттаму, информациите) се заштитени како целина.

На ниво на уред, најдобро е да бидете сигурни дека имате ажурирана копија на апликација за безбедност на Интернет која работи во секое време. Исто така, осигурете се дека целиот ваш софтвер и хардвер се ажурирани со најновите закрпи и фирмверот

Заштитете го вашиот рутер со обезбедување дека фирмверот на него е исто така ажуриран. Идеално, првото нешто што треба да направите е да ја смените стандардната лозинка што доаѓа со вашиот рутер. Исто така, прелистајте некои информации за како најдобро да го конфигурирате заштитниот ид на вашиот рутер.

Минато тоа, обезбедете ја вашата врска со услугата VPN. Ова ќе ви помогне не само да го маскирате вашиот идентитет, туку и да го заштитите вашето цело искуство преку Интернет.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.