ExpressVPN vs NordVPN: Кој VPN е подобар куп?

Ажурирано: 17 ноември 2020 година / Напис од: Тимоти Шим

Во светот на Виртуелни приватни мрежи, има многу познати имиња. Ниту еден познат можеби, отколку NordVPN и ExpressVPN. Овие два бехоти со векови го владееле на теренот.

За оние кои бараат само најдобро, ова станува проблем. Точно која од овие две треба да изберете ако сакате крајна VPN? Денешната пресметка ја прави NordVPN против ExpressVPN за да ви помогне да одлучите токму тоа.

ExpressVPN vs NordVPN: In Glace

КарактеристикиExpressVPNNordVPN
ЈурисдикцијаБритански Девствени ОстровиПанама
ВлезиНеНе
Енкрипција256-битна256-битна
ПротоколиPPTP, OpenVPN, L2TP / IPsecOpenVPN, IKEv2 / IPsec, NordLynx (WireGuard)
Сервери5,400 +3,000 +
земји5994
Врски65
Најниска Цена6.67 $ / месечно3.49 $ / месечно
Посетете онлајнExpressVPN.comNordVPN.com

Споредете ExpressVPN и NordVPN во


Клучна споредба

1. Перформанси

Искрено, перформансите не се еден од најголемите критериуми за проценка на VPN натаму. Сепак, тоа е важно за многу корисници. Навистина нема многу поента во користењето на VPN ако брзината е толку лоша што сте осакатени на Интернет.

Двете ExpressVPN и NordVPN се врат и врат најмногу во однос на брзината на нивната услуга. Секако, ова ќе варира во зависност од многу фактори, како што се кој сервер ќе го изберете, колку луѓе го губат серверот и многу повеќе.

Меѓутоа, под нормални околности, брзините на двата бехоти се релативно брзи и стабилни. Ги користев веќе нешто повеќе од една година и навистина немав големи проблеми во овој поглед.

Како пример за ова, следново е збир на резултати од тестот за брзина што ги извршував на нив. И двајцата беа извршени додека се поврзуваа со американски сервер. Додека NordVPN има предност во возводната брзина овде, тоа не е секогаш случај.

ExpressVPN тест за брзина

ExpressVPN брзина тест
Резултати од тестот за брзина ExpressVPN (Погледнете го вистинскиот тест овде).

Тест за брзина на NordVPN

Брзина на тестирање на NordVPN
Резултат на тест за брзина на NordVPN (Погледнете го вистинскиот тест овде).

И двата теста беа извршени на OpenVPN протокол со цел да се обезбеди што е можно поголема стабилност и повеќе рамномерно игралиште.

Малку повеќе на NordLynx

Една важна работа што сакам да ја споменам овде наместо под сегментот на комуникациски протоколи е новото воведување на NordVPN на протоколот NordLynx. Нивната адаптација на сè уште експерименталниот протокол WireGuard започна да се игра и е менувач на игри.

Тестирав брзина на NordLynx и едноставно е зачудувачки. Да ви дадам примерок, јас вклучувам и тест за брзина користејќи го протоколот NordLynx подолу. 

тест за брзина се извршува со употреба на протоколот NordLynx
NordVPN - Резултати од тестот за брзина на протоколот NordLynx (видете го вистинскиот тест овде).

Искористете го ова со ѓубре сол иако, како што споменав, WireGuard сè уште е многу експериментален. Поради тоа, јас не ја потврдувам брзината на NordLynx во резултатот за оваа рунда тестови.

Пресуда: Норд или ExpressVPN?

Тоа е ждрепка! И ExpressVPN и NordVPN се импресивни во однос на брзината. Бидете свесни иако тоа е само општо упатство за квалитетот на услугата.


2. Безбедност и безбедност на Интернет

VPNs помагаат да се зголеми безбедноста на вашата врска со два главни методи. Првиот е преку понуда на безбедни комуникациски протоколи. Втората е со криптирање на сите податоци пренесени од вашите уреди.

Протоколи за комуникација

протокол за комуникација expressvpn

ВПН ги обезбедуваат податоците на своите корисници преку две клучни карактеристики. Прво, апликациите што ги инсталирате ви овозможуваат лесен начин за користење на специфични, безбедни комуникациски протоколи. Второ, тие нудат криптирање на податоците, така што сè што е испратено, не може да се користи дури и ако се пресретнат.

И ExpressVPN и NordVPN им нудат на корисниците пристап до протоколите на мејнстрим со добар квалитет. Сепак, ова малку се стеснува во зависност од каков начин ги користите овие услуги. На пример, Windows App на NordVPN нуди само избор на OpenVPN или NordLynx.

ExpressVPN, од друга страна, им нуди повеќе на своите корисници на Windows апликации, вклучително и OpenVPN, IKEv2 и L2TP. Како и да е, повеќе не е секогаш подобро и многу зависи од тоа каква платформа ја користите бидејќи опциите се разликуваат дури и од истата услуга.

Клучно е што и двајцата провајдери го прават протоколот OpenVPN широко достапен за корисниците. OpenVPN во моментов е де факто стандард во безбедна комуникација за VPN. Тоа е релативно брзо, сигурно и многу стабилно.

Пресуда: Кој е победник?

Тоа е ждрепка! 

Енкрипција

Екрипцијата е разбирање на податоците, така што дури и ако се пресретнат, нема да има корист освен ако крадецот има клуч. Како и со другите форми на кодирање, тешкотијата во пукање на тоа лежи во стапката на криптирање. Колку е повисоко стапка на криптирање, посложено е да се пробие.

NordVPN и ExpressVPN ја користат најголемата стапка на шифрирање достапна денес, 256-битна. Ова значи дека е малку веројатно дека некој ќе може да ги украде и користи вашите податоци додека користите некоја од нивните услуги.

Пресуда: Кој е победник?

Повторно е нерешено!


3. Анонимност и приватност на Интернет

Локацијата во која се базира давателот на услугата може да биде важна, особено кога станува збор за VPN. Имало случаи во минатото кога давателите на услуги VPN биле принудени од властите да ги предаваат логите на корисници.

Тие можат да го сторат тоа бидејќи тие компании се наоѓаат во земјите што ги бараат информациите. Една земја позната по тоа се САД и тие во минатото ги остварија своите права над услугите VPN, што доведе до убедувања на корисниците.

За да ги избегнете овие несреќни инциденти, најдобро е да изберете оператор за услуги VPN со седиште во земја што ја штити приватноста на клиентите. И ExpressVPN и NordVPN се со седиште во вакви земји.

Првиот е од Британски Девствени Острови, додека втората е регистрирана во Панама.

Пресуда: Кој е подобар - експрес или NordVPN?

Тоа е ждрепка!


4. P2P (torrenting, или споделување на датотеки)

И P2P и стримингот на медиуми се важни работи блиску до моето срце. Со количината и од двете што правам, многу од моите работодавци честопати се прашуваат каде наоѓам време да пишам. Со големо задоволство, честопати им велам дека е дел од истражувањето што го правам за мојата работа.

Во споредба со NordVPN, ExpressVPN работи подобро со torrenting или P2P активности.
Споредено со NordVPN, ExpressVPN работи подобро со torrenting или P2P активности (Преглед на ExpressVPN).

Во случај на P2P (или споделување на датотеки), постои различна разлика помеѓу NordVPN и ExpressVPN. Вториот нуди неограничени P2P активности на нивната мрежа, што значи дека можете да истрчате торенти од кој било од нивните сервери.

Активностите на P2P на NordVPN се ограничени на специфични сервери.
Активноста P2P на NordVPN е ограничена на специфични сервери (Преглед на NordVPN).

NordVPN, од друга страна, го има она што го нарекува „специјално оптимизиран P2P сервер“ и вие можете да ги активирате торентите само од нив. 

За жал, за NordVPN, P2P е активност која е гладна на ресурси и поверојатно е дека тие се обидуваат да ги коралираат корисниците на мал кластер на сервери за да ја насочат нивната употреба на широкопојасен интернет или трошоците на серверот.

Пресуда: Кој е подобар VPN?

ExpressVPN победи. Морам да кажам дека оперативно, никогаш не сум забележал голема разлика во брзината кога torrenting на P2P оптимизирани сервери на NordVPN. Поради тоа, би ја претпочитал можноста на Express2PN на PXNUMXP на сите сервери. Само го олеснува животот.


5. Гео-блокирана содржина на медиуми

Netflix е една од моите клучни услуги за стриминг, но јас исто така правам тестови со YouTube и iPlayer на BBC, исто така. Досега, и NordVPN и ExpressVPN успеаја да ми дозволат да проследувам парична казна на овие услуги.

Забележувам малку повеќе застој кога се обидувам да го вчитам Нетфликс на ExpressVPN понекогаш, но и двајцата искрено работат. Бидете свесни иако јас само тестирам за содржината на регионот на Netflix во САД, и тие може да не работат со сите региони на Netflix.

Пресуда: Дали имаме победник?

Ништо, повторно е нерешено.


6. Пријателство за корисници

ExpressVPN (L) и NordVPN (R) интерфејс рамо до рамо
Споредба на рамо до рамо, лево е ExpressVPN наспроти NordVPN од десната страна.

Двата од овие врвни даватели на услуги за VPN се оддалечиме од корисник и имаат интерфејси што лесно се навигаат. Од двете, ExpressVPN нуди потрадиционален и компактен дизајн. NordVPn, од друга страна, има одлична интерактивна мапа на нивниот интерфејс, што ја прави малку позабавна за употреба.

И обајцата даватели на услуги имаат отворен пристап до корисниците на повеќе платформи, што ги прави многу разновидни. Настрана од Мајкрософт Виндоус, тие имаат посветено апликации и за главните корисници и за некои лажни платформи.

NordVPN работи главно на поголемите имиња, додека ExpressVPN се отвори малку повеќе. На пример, ExpressVPN доаѓа претходно распоредено на некои модели на рутер достапни иако се ниски мрежни канали како Flashrouters.

ExpressVPN исто така може да се користи на конзоли за игри како Nintendo Switch, Playstations и Xboxes. Ова го прави да излезе малку понапред во употребливоста.

Пресуда: Кој VPN е победник?

Тоа е ExpressVPN со краток нос.


7. цена

Светиот грал на сите овие денови кога избор на VPN - цена Сепак, колку навистина ја цените вашата безбедност? Ова е исто така прилично субјективно, бидејќи вистинската вредност на неколку долари може да биде многу различна помеѓу две лица.

Сепак, ефтино е добро кога размислувате двајца силни играчи како овој на теренот. За месечните стапки, NordVPN и ExpressVPN се разликуваат многу малку, со тоа што поранешниот чинеше 11.95 $ / месечно во однос на 12.95 $ / месечно на ExpressVPN.

ExpressVPN цени

ExpressVPN доаѓа во три вкусови - 1-месечна, 3-месечна и 12-месечна претплата. Getе добиете бесплатни 3 месеци кога ќе се претплатите годишно користејќи ја нашата промо врска - што просечно ја цената на 6.67 $ / месечно (цел тука).

NordVPN цени

Услугите на NordVPN се во четири планови - 1-месечен, 1-годишен, 2-годишен и 3-годишен период на претплата. Колку подолго се претплатите, поевтино е месечната цена (цел тука)

Сепак, ова не ни кажува многу, бидејќи овие услуги честопати се претплатени на подолги термини. Ова е местото каде што започнуваат да започнат масовни попусти. 

Според најниската цена, NordVPN приближно 3.49 $ / месечно се шири во рок од три години. ExpressVPN чини 6.67 УСД / месечно за годишна претплата со нашата ексклузивна зделка (купи 12 добие 3 месеци бесплатно) Рамо до рамо, се чини дека NordVPN е многу поевтина.

Меѓутоа, ако земете предвид колку плаќате однапред, NordVPN всушност чини повеќе бидејќи треба да платите три години наназад - вкупно 125.64 УСД наспроти 15 месеци на ExpressVPN за 99.95 УСД.

Пресуда: Кој е подобар VPN?

NordVPN ако сакате повеќе заштеди, ExpressVPN за пониска цена за откуп.


Пресуда и конечни мисли

Можеби повеќето од вас може да се видат со овој преглед на ExpressVPN vs NordVPN, јас сум прилично неутрален за двајцата од овие даватели на услуги. И покрај тоа, точно е дека секој има неколку мали џвакања што ги става напред во одредени области, каде што се брои, би го нарекол прилично рамномерно.

Ако се принудам да направам избор, би рекол дека ставањето на трошоците настрана, јас би одел за ExpressVPN. Услугата се чувствува повеќе мазна и стабилна, плус забележувам дека има многу чиста репутација дури и по многу години во бизнисот.

За авантуристичките меѓу нас, NordVPN би била добра опција не само по цена, туку заради тоа колку е прогресивна компанијата. Тие не се плашат да испробаат нови работи и имаат техничка способност да ги направат работите едноставно подобри.

Порачај сега

Заработи обелоденување

Ние ги користиме affiliate линковите во оваа статија. WHSR добиваат надоместоци за упатување од компаниите споменати во овој член. Нашите мислења се базираат на вистинско искуство и вистински податоци за серверот. 

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.