Jetorbit: Изработка на нивната марка во Индонезија Веб хостинг

Член напишан од:
  • интервјуа
  • Ажурирано: Март 15, 2019

Иако е приближно пет пати помала од САД, лесно е да се одвлече од Индонезија, бидејќи е составена од илјадници помали острови, покрај неговата главна копнена маса. Тоа е веројатно една од причините што многу луѓе ја потценуваат потрошувачката база таму, моментално во над 260 милиони.

Сепак, нивниот профил во технолошкиот сектор е во пораст, па дури и Cloud Provider Alibaba го призна. Компанијата го започна својот втор центар за податоци во земјата оваа година со цел да се удвои нивниот локален капацитет да се справи со масовен раст во дигитализацијата таму. Уште повеќе импресивно, оваа промоција се одржа само десет месеци по лансирањето на својот прв центар за податоци во земјата.

Ова и други фактори укажуваат на дигитален пејзаж кој очигледно експлодира - веб хостинг просторот не е исклучок. Борба против меѓународни веб хостинг компании се појавија локални даватели на услуги, борејќи се за земјата на овој профитабилен пазар.

Јас неодамна имав можност да зборувам со претставници на еден ваков бренд - Jetorbit. Работи под правен чадор на PT Jetorbit Teknologi Индонезија, тие се целосен опсег на веб-хостинг провајдер кој започна во 2012.

Прекин на индустријата со превртување

Чекорејќи во преполната индустрија, Jetorbit се осврна кон прислушување локални извори со цел да го поттикне својот раст. Нивниот пристап беше да се грижиме за корисниците кои се вклопуваат во две главни категории - корисници кои сакаа прифатливи услуги во земјата.

Нивниот иницијален модел на стратегија за слободните модели, кој ги понудил бесплатен веб хостинг кој дојде со ограничувања на ресурсите. Резултатите беа интересни, а компанијата забележа нови 100 нови регистрации во рамките на еден месец.

Jetorbit денес нуди заеднички веб-хостинг од 3 посебни локации

Во тоа време, Jetorbit користеше центри за податоци базирани во САД, што беше мало прашање поради нивната далечина од земјата. И покрај тоа што успеаја да понудат време на одговор на серверот околу 190ms преку оптимизирани сервери во Лос Анџелес, корисниците бараа уште побрзи брзини. Решението за ова беше да се поткрепи на Cloudflare Content Distribution Network (CDN).

Благодарение на подобрениот бизнис, тие сега го надополнуваат нивниот американски сервер со локално присуство на центарот за податоци и се обидуваат да развијат свој облак за да ја зголемат локалната употреба. Ова, исто така, ќе помогне да се приклучи на локалните корисници кои не сакаат да ги хостираат своите податоци на кој било странски оператор, или за кого може да се бара со закон да ги хостираат податоците на локално ниво.

Jetorbit постојано проширени услуги

Со неколку клиенти под појас, Jetorbit знаеше дека е потребна многу поголема корисничка база за да може да преживее. Кога почнаа, компанијата понуди заеднички хостинг, хостинг препродавач и хостинг на WordPress - исклучително ограничен опсег, дури и со оглед на сервисирањето на меѓународни и локални регистрации на домен.

Во 2016, тој понатаму влезе во бизнисот преку нудење на успешни облак услуги под брендот jetvm.com. Нивната цел - да ги зголемат своите понуди за производи и да се приклучат кон единствениот басен на корисници кои побараа подобар квалитет на хостинг, но сепак не сакаа да се справат со проблемите со серверот за управување или одржување.

Jetorbit, исто така, успешно направи потег кон Облак Хостинг

Благодарение на ова, нивната база на корисници се зголеми на околу 400 активни клиенти и над домените 650 под управа, при што мнозинството се од Индонезија. Нивните услуги сега вклучуваат реселер хостинг и VPS успеа хостинг.

Нивниот успех во оваа арена ги поттикна да се осврне кон повеќе партнери кои ќе се потпираат на нивните VPN бизнис и го нудат на своите клиенти. До денес, тие веќе почнаа да работат со веб-агенции и куќи за развој на софтвер за оваа намена. И тие се повеќе гладни.

Еден пример за нивниот успех во оваа област е партнерството со PT Corocot, бутик креативна агенција. Овој потег го сметаат Jetorbit како свој технички решение за двата веб-хостинг и компјутерски системи.

Jetorbit е сега со цел посакуваната позиција на AWS партнер и како теренот за корпоративните клиенти, нудат да им помогнат да се движат кон AWS. Тие, исто така, се обидуваат да ги поедностават постапките за помалите компании да имаат полесно време за отворање сопствени веб-страници за да создадат дигитално присуство.

Од сега, покрај хостинг и бизнис домен, Jetorbit е исто така отворен за развој на веб-страници, проекти за веб-апликации, како и развој на мобилни апликации (iOS и Android). Иако не е дел од нивните основни услуги, овој потег беше овозможен благодарение на нивното тесно партнерство со PT Corocot.

Сето ова резултираше со цврста основа на производи и понуди на кои тие треба да застанат. Резултатот е постојан раст и тие се прошируваат за да ги задоволат потребите со прилив на далечински и на лице место вработувања. Нивната непосредна цел - да ја зголемат нивната корисничка база од колку што е 200% над 2019.

Маркетинг на бизнисот

Како и со секој младиот бизнис, почетоците се посно пати и немаше наменет за маркетинг. Претпристапно, двајцата коосновачи бараа потенцијални клиенти преку локални форуми, па дури и групи на Фејсбук.

Во тој период (околу 2012) локалниот деловен пејзаж веќе беше заситен од повеќе основани играчи кои веќе неколку години беа во хостинг бизнисот. Поради ова, Jetorbit се фокусираше на клиент искуство и прифатлива цена.

Тие беа решени да го направат тоа и многу зависеа од маркетинг на зборот од уста, заедно со какви партнерства би можеле да соберат за органско размножување на нивните клиентски броеви. Нивната огромна надеж беше дека преку нудење на извонредност во служба, тие не само што можеа да ги задоволат своите клиенти, туку и да ги поттикнат да придонесат за раст во клиентската база.

Нивната посветеност беше наградена, бидејќи гледаа дека клиентите почнуваат да се движат кон Jetorbit од конкурентите, благодарение на нивната поддршка на неуморни напори дадени за да им се помогне на секоја индивидуална сметка кога е потребно. Од основата, тие се потрудиле да ги задоволат потребите на секој клиент.

Голема победа беше стекнувањето на доверба од локалната блогерска заедница. Една успешна приказна вклучуваше блогер кој го покрива патниот простор, кој одлучи да се префрли на VPN услуги понудени во Jetvm. Дури и со повеќе посетители на 50,000 на ден, блогер останува среќен со квалитетот на услугата и изведбата на Jetvm.

Денес Jetorbit работи со реклами на Google и Фејсбук, како и работа со локалните блогери и потпора на оптимизација за да го зголеми нивниот имиџ.

Заклучок: Што можеме да научиме од Jetorbit

Како основа за бизнис, кој успеа да се навлезе во неизмерно конкурентна индустрија, верувам дека има многу лекции што можат да се научат од сценариото Jetorbit. Без оглед на големината на базата на клиенти, еден од основните, неспорни аспекти на успехот на Jetorbit лежи во неговиот став кон клиентот.

Задоволството на корисниците е важно и кога нивните проблеми се соодветно адресирани од компанијата со која работат, многу е веројатно дека тие ќе ги приведат своите пријатели заедно со нив. Едно од најголемите максими на Jetorbit е дека тие веруваат во вистинска поддршка, која се фокусира на решавање на проблемите со корисниците.

Една од фактите што секогаш сум била чудна е ставот на многу компании кон постоечките клиенти. Тие ја имаат оваа чудна порида постојано да ја прошируваат својата корисничка база по цена на сè друго, дури и да ги занемарат постоечките клиенти.

Ова е во директна повреда на статистичките податоци кои покажуваат дека трошокот за стекнување нов клиент може да биде до пет пати повисока отколку чување постоечка. Точно, порастот на уделот на пазарот е важен, но сигурно стабилен, долгорочен однос со постоечките клиенти треба да го формира темелот на секоја успешна компанија?

Коосновачите на Jetorbit можеби доаѓаат од техничка позадина, но нивниот успех во органски развој на компанија во таква суровата средина е сигурно нешто што многу компании - големи или мали, треба да ги земат предвид.

Персонал на Jetorbit во новите простории во Yogyakarta

Оваа година, Jetorbit ја отвара својата прва вистинска канцеларија во Yogyakarta, Индонезија и тие им ги отвораат вратите за сите. Сега тоа е служба за корисници.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.