ХРАНК има за цел нова ера во заедничкиот мониторинг на хостинг

Член напишан од:
  • интервјуа
  • Ажурирано: октомври 24, 2019

ХРАНК е страница што нуди информации за компаниите за веб хостинг. Има прилично голем број прегледи, заедно со транспарентна методологија и нешто што повеќето страници за преглед не го нудат - сеопфатни податоци за веб-хостинг компанија и време на извршување и перформанси.

Неодамна имав можност да зборувам со Виктор, сопственик на ХРАНК. Преку него открив дека приказната за ХРАНК е веројатно една од најуникатните што досега наидов. Со своите корени во обезбедувањето на услуги за оптимизација специјално за деловните субјекти во конкурентни ниши, ХРАНК имаше значително лично искуство со компаниите за веб хостинг.

Не зборуваме за помагање на една или две мали бизниси овде - зборуваме за нив помагајќи буквално стотици компании со оптимизација и потреби за хостирање. Како што велат тие, најдобриот начин за учење е преку искуство.

Бевме домаќини на сите наши страници со компании за хостинг 200. После неколку години разбравме како тие навистина работат и како е тешко да го пронајдете најдоброто ако сте aубезно.

HRANK ги претвора податоците во корисни информации

Табела ХРАНК
Некои многу препознатливи имиња се на врвот на ХРАНК табела со податоци.

Поради страниците со кои помогнаа да управуваат и чистото ширење на компаниите за хостирање со кои работеа, ХРАНК се нашол со огромна количина на податоци. Ова ги инспирираше да го направат она што го прават сите гејкови со тоа - да ги претворат бесмислените податоци во вредни информации.

HRANK беше изграден околу предлогот за претворање на податоците добиени од веб-хостинг компаниите во нешто што ќе им помогне на новитети во индустријата. Таа „помош“ заврши како масивна табела за рангирање на давателите на услуги за веб-хостинг, како и критични информации како што се нивното време и брзина.

Нашата цел е едноставна; Да се ​​донесе одредена транспарентност на пазарот за веб хостинг и да им се покаже на луѓето фактите на теренот. - Виктор Клученја, ко-основач, ХРАНК

Вклучени беа и други информации што можат да бидат корисни во некои сценарија, како што е бројот на споделени IP адреси за кои тие идентификуваа веб-домаќини како работи заедно со бројот на веб-страници што ги споделија тие IP адреси.

„За нас е возбудливо да создадеме нешто ново и корисно на овој пазар што никој досега не го сторил. Бидејќи се соочивме со толку многу предизвици во минатото, барајќи го најдобриот хостинг, знаеме дека информациите ќе им помогнат и на другите “, вели Виктор.

HRANK во моментот само го следи споделениот веб-хостинг затоа што според нив тоа е она што го користат повеќето од нивните клиенти. Да се ​​разјасни, Виктор спомена дека терминот „дели”Се користи малку лабаво. Причината за ова е затоа што вистинската структура за тоа како веб-домаќините ја конфигурираат нивната техничка инфраструктура не е транспарентна и она што го гледаме на предната страна, едноставно може да биде маркетинг говори.

„Никогаш не знаеме како некој од нив е навистина конфигуриран и колку виртуелни машини всушност работат на презентирање на оваа инфраструктура пред крајот. Како таков, работиме на разумна претпоставка дека еден споделен сервер е претставен со единствена IP адреса, од кои секоја е домаќин на просечни веб-страници на 50. Сè помалку, би паднало на територијата на тоа да биде VPS или посветен сервер “, рече тој.

Како работи системот за оценување на HRANK

Систем за бодување ХРАНК
Преглед на системот за бодување на HRANK

Објаснувајќи го резултатот на HRANK, Виктор рече дека тие започнале да анализираат околу 150 милиони домени. Во исто време, тие исто така започнаа да го следат секој сервер за хостирање за да создадат записник за неговото времетраење. Од сега, ХРАНК ги следи само записите на споделените хостинг услуги.

Штом се наоѓаат сите тие податоци, тие ги разгледаа сите овие компании и ги фрлија своите размислувања. Резултатот беше уникатен резултат на HRANK кој според Виктор во моментов е нешто што е уникатно за индустријата.

На крајот на краиштата, резултатот на HRANK е агрегација на различни фактори кои вклучуваат uptime, време на одговор, колку добро домаќинот ги поддржува своите клиенти, времето во бизнисот, историјата и искуството. Тие исто така гледаат на индивидуални веб-страници хостирани на провајдерите за да го проценат вкупниот изглед и употребливоста.

Снимањето на податоците извршено од ХРАНК започна во јуни 2018 и трае од тогаш. Во овој момент, тие следат над 40,000 споделени IP адреси од повеќе од давателите на услуги 300. Ова е проценета на 11.8 милиони веб-страници и брои.

Што го вози тимот

Иако ХРАНК заработува пари од придружни програми, Виктор е неповолен дека тоа не е она што го мотивира тимот. Неговото мислење е дека нивното патување кон успех ќе се заснова на понуда на корисниците вистински корисен производ, упорност, транспарентност и реален интерес за индустријата.

Иако ова може да звучи како вообичаените изговори на компанијата, има нешто да се напомене во врска со системот HRANK. Првата е дека таа се заснова првенствено на податоци и тоа е сигурен. Втората е дека тој го нуди системот на корисниците бесплатно,

Ова значи дека пошироката јавност, која е секој на кој му е потребна помош, има бесплатен извор на доверливи информации за да дознае информации за избор на веб-домаќин. Замислете ги трошоците и неволјите што можат да заштедат за толку многу новости во играта!

Јас пишувам за веб-хостинг и технологии со години наназад и сè уште можам да ги запомнам моите рани денови кога не можев да му кажам на домаќинот А од домаќинот Б, освен ако нивните веб-страници немаа логоа за нив.

Што е следно за ХРАНК?

Како компанија која ги има своите корени во пазарот за оптимизација, Виктор спомна две прилично очекувани работи. Првата е дека нивната надеж сега е за подобро признавање. На крајот на краиштата, тие нудат нешто ново и прилично уникатно на високо комерцијализиран пазар.

Втората е дека тие се потпираат на сообраќајот од машините за пребарување, што заради нивната вродена експертиза, не се сомневам дека ќе добијат соодветно време.

Сега, тие сè уште го чувствуваат својот пат напред кон мерачот каде што стојат на пазарот. Не е едноставна работа со оглед на фактот дека тие се натпреваруваат против традиционалните прегради на индустријата за веб-хостинг - масивни здруженија за страници кои успешно работат многу години.

Сепак, целта е јасна за Виктор; да биде услуга до која доаѓаат луѓето за евалуација на веб-хостинг и да им помогне да ги споредат и одберат најдобрите за сопствената веб-страница.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.