Како Microweber отиде од стартување на 3-вработените до регистрираните корисници на 12,000

Член напишан од:
  • интервјуа
  • Ажурирано: Jul 06, 2019

Само пред три години Борис Соколов и Питер Иванов ја започнаа Microweber (www.microweber.com). Тие започнаа со тројца вработени, но денес го развија концептот на повеќе регистрирани корисници на 12,000 и растат со скокови и граници. Тие ги проценуваат инсталациите на Microweber околу 40,000 и во наредните пет години очекуваат дека ќе достигнат 5-10 милиони.

Слика од екранот на Microweber почетната страница.

Коосновачи Борис Соколов и Петар Иванов зеде време да разговараат со нас за раните денови на Microweber и како тие ја развиле платформата за толку краток временски период.

Идејата за Microweber, всушност, беше родена многу одамна - во времето кога тие се уште беа веб дизајн компанија, некаде во 2006. Системот што го имале тогаш во основа работел како тековен, но неговиот интерфејс не бил толку лесен за корисниците, и имал помалку функционалности.

Кога видовме дека нашите клиенти немаат проблем да работат со овој CMS, самостојно ажурирање на содржини, поставување на нивните производи и следење на нивните нарачки - што беше голем предизвик во минатото - решивме дека ова ќе направи добар производ. Зошто да не го развиваме и подобриме и да го објавиме како производ со отворен код? - Питер Иванов, коосновачи на Microweber.

Раните денови на Microweber

Пред основањето на Microweber, Борис Соколов и Питер Иванов поседувале компанија за веб дизајн.

Тие беа една од првите компании за веб дизајн во Бугарија и веќе работеа на различни проекти. Позадина на Борис беше во печатењето на сито и веб-дизајнот.

Денес тој сè уште е дизајнер, но исто така и експерт за употребливост во компанијата. Петар е самоук во PHP и се програмира за околу 10 години. Тој е развиен од back-end за Microweber.

Борис Соколов

Microweber првично беше развиена од само три лица и зеде неколку години да оди во живо. CMS беше еднаш препишано еднаш, а ние во моментов го препишуваме повторно како дел од нашето ново издание. Може да звучи како многу работа за таков мал тим, но бевме силно мотивирани од фактот дека во времето кога почнавме, немаше ниту еден стабилен систем за кој можеме да сметаме како веб-програмери и веб-дизајнери .

Ние не сакавме да користиме WordPress, Joomla или Drupal, бидејќи тие беа премногу тешки и несмасни; ние немавме контрола над нив. Мораме да правиме ажурирања секој пат кога тие беа надградби.

Петар додаде: "Бевме во основа еден куп ентузијасти, едноставно фрустрирани со она што постоечките софтверски градители во тоа време мораа да ги понудат. Бевме болни и уморни од сопнување на истите предизвици - некои од карактеристиките ги направија луди, недостатокот на други дури и повеќе. Постепено почнавме да градиме доверба дека може да направиме подобро од тоа - на многу начини. Имавме енергија, ентузијазам и решеност да го направиме тоа ".

microweber пазар screenshot
Екранот на Microweber пазарот обезбеден од Microweber.

Знаци за успех

Компанијата се уште е со седиште во Бугарија, која е родна земја на Петар и Борис. "Имаме ниво на блискост со околината во која работиме и целиот бизнис во нашата област", рече Борис.

Петар додаде: "Голема работа за Бугарија е тоа што прво, тука се исклучително добри ИТ експерти, и второ, ние сме членки на ЕУ. Една од недостатоците е што многу инвеститори сé уште сметаат дека нашата мала земја од Југоисточна Европа е "егзотична" инвестициска дестинација и малку се колебаат да ги стават своите пари овде. На крајот на краиштата, Бугарија е дел од ЕУ само за 11 години и инвеститорите веројатно сè уште очекуваат повеќе реформи. И тие се веројатно во право. "

Повратни информации од корисниците на Microweber на Твитер

Раст во 3 кратки години

И покрај неколку предизвици, компанијата порасна од три работници во 2015 на шест или седум основни луѓе плус десетици оддалечени работници. Нивната надеж е да продолжат да го прошируваат тимот додека нивните нарачки се зголемуваат. Тие, исто така, сакаат да продолжат со проширувањето на нивната заедница - оние кои користат и придонесуваат за отворената CMS платформа.

"Уверени сме дека со пуштањето на нашата нова верзија во средината на мај, ќе ја зајакнеме нашата позиција како производ кој може да се натпреварува со гигантите на пазарот", рече Борис.

Надминување на предизвиците

Во одреден момент, секое стартување има предизвици со кои мора да се соочат ако сакаат вистински да успеат. Microweber не се разликува. Тие донесоа многу тешки одлуки за надминување на предизвиците, како што се прашања поврзани со паричните текови - што е вообичаено за многу стартапи откако почнуваат да успеваат.

Во однос на бизнисот, секој бизнис се соочува со истите проблеми, и тие главно се поврзани со финансии. Ние сме биле во можност да ги надминеме овие предизвици со многу работа, ентузијазам и лишења.

Во еден момент, за да заштедиме пари, го напуштивме главниот град Софија, каде што мораше да плати кирија и каде што животниот стандард е во основа повисок и се враќа во нашите родни места две години. Работевме од далечина на веб дизајн проекти за разни клиенти да заработат пари, кои потоа ги инвестиравме во Microweber.

Наоѓање на успех

Microweber е наведена како еден од највисоките бугарски почетни компании за 10.

Ги прашав како успеале толку брзо да постигнат успех, но Борис делил дека не чувствувал дека е толку брз и дека три години не е феноменален период за да го постигнат она што го постигнале. "Ако имавме 50 луѓе кои работеа на нашиот проект, ќе го направивме за шест месеци". Тој чувствува дека дел од причините што ги признаваат како почеток е дека Бугарија е мала земја и нема многу вистински бугарски технолошки стартап . "Кога ќе се појави нов играч, тешко е овој нов играч да остане незабележан".

Сепак, тој има некои совети за мудреци за други кои сакаат да започнат сопствен бизнис.

Единствениот дел од советите што им ги давам на сопствениците на стартување е "Никогаш не се откажувај, момци".

Љубете го она што го правите, бидете страсни за тоа. Ако мислите дека сте подобри од вашата конкуренција, бидете сигурни во тоа и работите за да го докажете тоа.

Финансирање на вашето подигнување

Одлуката да се земе Microweber Open Source значеше стартување пари е потребно. Microweber мислеше за започнување на Kickstarter, но тие не беа сосема подготвени, па тие го прекинаа. Kickstarter може да биде вреден ресурс за мали стартапи, се разбира, но тие го нашле своето финансирање преку други платформи.

Борис споделија дека дојдоа до идејата за видео на YouTube. Во тоа време тие го направија тоа, видео беше повеќе начин да се мотивираат. Сепак, по еден месец или два од водењето на видеото на нивната почетна страница, тие собраа неколку илјади долари во американски долари. Тие едноставно повикаа на донации, кои привлекоа спонзори, а еден спонзор даде $ 1,000. "Ова навистина нѐ мотивира да продолжиме понатаму".

Исто така прочитајте - [Студија на пазарот] Цена за развој на веб-страница & Колку чини веб хостинг?

Дали треба да понудиш нешто бесплатно?

Оние што размислуваат да започнат сопствен бизнис можеби се прашуваат давање нешто бесплатно бесплатно, но ова беше најдобриот избор за овој конкретен производ, бидејќи го отвори CMS на поширока публика.

Борис и Петар, исто така, се осврнаа на добрите и лошите страни да нудат нешто бесплатно, за што треба да сте свесни.

Предностите

Борис дели тоа што нудејќи бесплатен производ им овозможува на корисниците подобро да го запознаат вашиот производ или услуга пред да ги отворат своите паричници.

Денес, конкуренцијата е огромна на секој пазар, а корисниците растат претпазливи и пребирливи. Ако им нудите нешто бесплатно, тие се посклони да ви веруваат - не сте сите по нивните пари. Кога ќе пораснат како тебе, тие се повеќе сакаат да станат лојални клиенти.

Овој модел е особено корисен, особено за компаниите кои работат со многу клиенти. Слободниот модел ви дава пристап до огромен број на потенцијални купувачи ширум светот. Различни студии укажуваат на тоа дека некои 25% од бесплатни корисници се претвораат во клиенти кои плаќаат, што е прилично добра стапка.

Недостатоци

Петар истакна дека понудата на нешто бесплатно има свои недостатоци.

Од друга страна, сè уште има луѓе кои мислат дека кога производот или услугата е бесплатна, таа е со слаб квалитет. Тоа е сосема спротивното. Софтверот со отворен код денес е синоним за квалитет, бидејќи има многу сериозно квалификувани луѓе кои постојано го развиваат овој софтвер со отворен код. Што е уште поважно, фактот дека производот е софтвер со отворен код не значи дека неговото создавање не вклучува некои тешки финансии и инвестиции - сосема спротивно.

Борис потоа ја сумираше филозофијата на компанијата на начин кој има смисла и е еден многу други бизниси кои можат да учат од:

"Се разбира, не тврдам дека нашиот модел е најдобар. Постојат успешни компании како Apple и Microsoft, на пример, кои не нудат производи со отворен код, но тие го прават прилично добро. Значи, во основа, тоа е прашање на филозофија и внимателно бизнис моделирање.

Ние само сакаме да го правиме она што го правиме, начинот на кој го правиме тоа ".

Повлечете и пуштете мени
Повлечете и пуштете мени; фото благодарение на Microweber

Што има во делата за Microweber

Секој силен бизнис модел продолжува да расте и нуди нови работи, особено во технолошката индустрија.

Го прашав Борис и Петар што имаат во делата за Microweber и откриле дека имаат неколку интересни работи за кои планираат додадете на платформата во иднина.

Тие се тежнеат да работат на изградба на нови шаблони со цел помеѓу 30 и 40 нови шаблони. Тие, исто така, работат на изработка на Microweber повеќе јазици на предната страна (корисниците на веб-страниците создаваат).

Ние развиваме посебна арапска верзија (десно од лево) - речиси е подготвена.

Тие исто така работат на елементи како што се подобрување на е-трговијата со додавање на фактури, спроведување на мерки за усогласување со БДП и гледање на "сугерираат карактеристика"Записи од корисници за нови функционалности.

Петар ги посочи можностите на нивната онлајн продавница и ми кажа дека тие работат на нова верзија, ослободувајќи го овој месец, и тие имаат нова табла, статистики во реално време, следење на нарачки, следење на коментари и некои исклучително моќни модули, како што се галерии, видео, социјална мрежа влезете, мапи, форми, итн

Едно е сигурно, овие мажи се на најсовремена технологија и што и да додадат ќе биде лесен за користење и најсовремена.

Што научив

Посебна благодарност до Борис Соколов и Петар Иванов. Овие двајца беа топла, пријателски и отворени, но исто така и поудобни бизнисмени со повеќе техничко знаење меѓу нив отколку што имаат многу цели ИТ оддели. Тие се страстни за понудата на нивниот производ како софтвер со отворен код, така што е достапен за секој во светот кој сака да го користи и тој став ги опфаќа се што прави.

Еве ги клучните работи што ги научив од овие две:

  1. Вие не мора да почекате додека не го имате финансирањето или што е совршено да започнете. Работајте напорно, ја добиете вашата идеја таму и остатокот ќе дојде.
  2. Вратете ги најдобрите луѓе да работат со вас, дури и ако тие се на половина пат низ светот.
  3. Бидете отворени за нови идеи и им овозможуваат на другите да ја развијат својата идеја.
  4. Барајте уникатни начини да соберете пари. Тоа не е секогаш само за Kickstarter.
  5. Бидете корисни и пријателски за сите што ги среќавате. Ова им помага и може да ви помогне и во иднина. Бизнис светот навистина е за мрежно поврзување.

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.