Како да извршите тестирање на А / Б на вашата страница - Комплетен водич

Напис напишан од: Лори Соард
 • Влезни маркетинг
 • Ажурирано: октомври 21, 2020

Веројатно сте слушнале нешто или две за A / B тестирање и како тоа може да ви помогне да ги инволви посетителите на вашиот сајт каде што сакате да одат и да добиете подобра реакција на вашите CTAs. Постојат неколку чекори кои се вклучени во поставувањето и разбирањето на A / B тестирањето.

Оптимизирање на вашиот девизен курс може да значи разлика помеѓу добрата продажба и продажбата на рамна линија.

Што е A / B тестирање?

А / Б тестирање се нарекува и сплит тестирање. Она што го правите е креирајте две различни верзии на веб-страница и тестирајте ги за да видите што е поуспешно за вашите цели. За да извлечете максимум од вашето тестирање, ќе сакате да се држите со една или две варијабли истовремено.

Еден пример ќе биде целна страница каде што вашата цел е да ги посетителите да се пријават за вашиот билтен. Може да креирате една целна страница со светло портокалово копче во кое се вели: "Слободен билтен" и друга страница која има малку информации, слика и портокалово копче.

Вашата цел е да видиме која целна страница е најуспешна за луѓето да се пријават. Потоа ќе ја направите оваа трајна целна страница на вашиот сајт, кога се обидувате да соберете претплатници.

ab тестирање

На горниот графикон е прикажано како работи A / B модел за тестирање. Половина од вашите посетители се насочени кон страната А и половина до Б. Има само една разлика во двата примерока и тоа е бојата на полето Повик за акција. Потоа ги пронаоѓате резултатите за да видите што е конверзија за секоја варијанта.

Се разбира, добивањето на луѓе да се регистрирате за вашиот билтен е само едно нешто што може да го тестирате. Други работи што можете да ги тестирате со A / B тестирање вклучуваат:

 • Ефективна инкарнација (добивање на посетител од точка А до точката Б)
 • Продажба на производ или услуга
 • Добивање на посетители за да прочитате повеќе информации
 • Добивање референции
 • Стекнување на акции на социјални медиуми

Цената за добивање на нови посетители на вашата веб-страница може да биде висока. Без разлика дали користите реклами, кампањи за социјални медиуми или други форми на промоција, на сите тие им треба време и пари.

Сепак, зголемувањето на стапките на конверзија за посетителите што ги имате веќе може да бидат подеднакво ефтини. Има само смисла да поминат малку време правејќи некои тестирања и конвертирање на вашите посетители во клиенти.

Целосно упатство за чекор-по-чекор

1. Одлучување што да се тестира

Кога станува збор за тестирање на А / Б, можете да тестирате што било на вашата веб-страница. На пример, можете да тестирате:

 • Наслови
 • Подтекст
 • содржина
 • Повик за акција на текстот
 • Повик за акција бои
 • Повик за акција поставеност
 • Различни слики
 • Поставување на слики
 • Намалување на слики
 • Зголемување на слики
 • Вчитај пати
 • Поставување на копче за социјалните медиуми
 • Социјални медиуми акции
 • Изјави за нас
 • Описи на производи
 • Распоред на веб-страница
 • Стил на вебсајт
 • Промотивни понуди
 • Цените на производите
 • Количина на простор околу копчето CTA
 • Скокачки прозорци
 • Различни понуди

Клучот за добивање на цврст сет на A / B тестови е да се разбере што е вашата крајна цел. Само со тоа што ќе знаеш што е твојата цел ќе имаш идеја што да тестираш.

Дали сакате да знаете колку добро копчето CTA работи при привлекувањето посетители за нарачката на вашиот производ? Потоа ќе сакате да го тестирате формулацијата на копчето, поставеноста на страницата, бојата, фонтовите, итн.

2. Внимавај за прашања со оптимизација со тестирање

Некои луѓе не сакаат да спроведат А / Б тестирање поради страв од казнување од Google. Сепак, додека сте внимателни како го правите тестирањето, Гугл не треба да ве удрени во рангирањето на пребарувачот.

Едно прашање кое Googlebot го има со веб-страниците е кога веб-страницата покажува една страница до посетителите на страницата, а друга на Googlebot. Google го нарекува овој "поезијата" и е голем не-не. Еве што Google Webmaster Central мора да каже за оваа точка:

"Покривањето - покажувајќи еден сет на содржина за луѓето, а поинаков во Googlebot-е против нас Упатства за вебмастерот, без разлика дали водите тест или не. Осигурајте се дека не сте одлучува дали да го послушате тестот, или која содржина варијанта да ја сервисира, врз основа на кориснички агент. "

Се додека не го имате вашиот сајт поставено да се покаже на Google само оригиналната страница, треба да биде добро. Меѓутоа, ако ја поставите вашата страница да го стори тоа, вашиот сајт може да биде поништен или дури и отстранет од резултатите од пребарувањето на Google. Тоа веројатно не е крајниот резултат што го барате кога правите сплит тестирање.

Google исто така споменува дека ако правиш тестирање кое има повеќе адреси, можете да го користите rel = "conical" атрибут на линкот во сите, освен оригиналниот URL. Ова му кажува на бот дека вашата намера е едноставно да се направи тестирање, а исто така сигнали да не индексира други страници, што може да биде привремено во природата. Вие едноставно ја додавате оваа референца на вашиот пренасочен јазик.

Google Webmaster Central исто така споменува дека треба да користите пренасочување на 302, што е привремено пренасочување, а не пренасочување на 301, кое е постојано. Ова, исто така, сигнализира на пребарувачите дека сте тестирање или ставање на ова место привремено, но дека тоа нема да биде трајно. Ова ќе ги задржи од замена на вашата трајна УРЛ со привремена.

Конечно, сајтот сугерира само да се кандидира на тестирање онолку долго колку што мора да ги добиете вашите резултати. Колку пократко време подобро, така што Google не те казни.

3. Следење на резултатите

Иако е паметно да продолжите со тестирање што е можно пократко, исто така треба да одвоите доволно време за да добиете добар примерок. Ако добиете голем сообраќај на вашата страница, тогаш можеби ќе можете да го ограничите тестирањето на само неколку кратки денови. Меѓутоа, ако сте како повеќето мали бизниси, веројатно ќе треба да тестирате малку подолго за да добиете соодветен примерок за проучување. Две недели е добро правило, но соодветно прилагодете се врз основа на бројот на посетители на страницата што ги гледате.

Постојат неколку начини за следење на резултатите.

 • Алатки за анализа на сајтови: Повеќето сервери ви дозволуваат пристап до контролен панел, каде што ќе фино статистика на посетителите на сајтот. Ќе бидете во можност да видите кои посетители на страницата влегуваат во вашата страница и каде одат од таму. Ако вашата цел е да ги натерате да кликнат на линкот за повеќе информации, тогаш едноставно ќе видите колку патувале од точката А до точката Б.
 • Google Analytics: Веројатно еден од најбезбедните начини за тестирање е да се користи Анализа на Google за да се прават експерименти на вашата веб-страница. Подолу се прикажани некои слики од сликите за тоа како работи платформата за тестирање на содржини на Google Analytics.

За да користите Google Analytics, одете на вашата сметка на Google Analytics или поставете нова - еве ги упатствата (видете ја сликата).

Одете до ОДНЕСУВАЕ / ИСКУСТВА> Изберете „Креирај експеримент“> Именувај го својот експеримент.

експерименти

креира нов експеримент

име експеримент

Исто така, ќе сакате да изберете:

 • Метрички: Можете да го измерите бројот на отскокнувања или луѓе кои го напуштаат местото по слетување на страница. Бројот на прегледи на страници (целосни прегледи) или времетраењето на седницата или колку долго некој останува на вашиот сајт.
 • Процент на сообраќај за експериментирање: Можете да изберете било каде од 1 до 100%. Ако сте почетник, 100% е добра почетна точка.
 • Напредни опции: Можете исто така да изберете од некои напредни опции, како на пример дали да се дистрибуира сообраќајот рамномерно во сите различни варијации на тестирањето, колку време експериментот ќе се изврши и прагот на доверба. Ова е едноставно процентот што сакате победник да биде пред да го изберете тој резултат. Можете да го поставите ова на 50% или 95%. Изборот е твој.

Откако ќе ги завршите овие селекции, кликнете на копчето Следно за да преминете кон конфигурацијата на вашиот експеримент.

конфигурирате

Оваа страница ви овозможува да ги вклучите информациите за вашата оригинална страница и страниците за слетување или варијациите што сакате да ги тестирате. Како што споменавме погоре, можете да тестирате повеќе од едно и навистина не чини да има какво било влијание врз тоа колку е ефикасно тестирањето со мулти-вооружени варијации.

Пробијте ги страниците на веб-страницата на кои сакате да го спроведете експериментот и именувајте ги. Едноставно, можете да именувате еден „А“, на пример, или „Варијација 1“.

Додека ги вметнувате URL-то, прегледот треба да се појави десно. За да ви покажам на што мислам, се вклучив на главната страница на WHSR и се појави преглед (слика подолу).

прегледи

Ако го читате овој напис, ќе претпоставам дека ќе внесете сопствен код на вашата веб-страница. Следниот сет ви овозможува да изберете „рачно вметнување код“ (слика подолу).

Откако ќе ја изберете оваа опција, ќе се појави кутија со HTML код што ќе можете да го копирате и ставите во табулаторот за глава на вашите веб-страници.

Сите страници вклучени во експериментот треба да го имаат овој код.

внесете го кодот

Откако ќе се инсталира кодот, кликнете на „Следно“, а потоа на „Преглед и почеток“. Ако вашиот код не е правилно инсталиран, Аналитика ќе ве извести во овој момент.

Ако треба да се решите проблемите, проверете дали целиот код е копиран и вметнат правилно и дека е ставен во насловот на секоја страница.

4. Анализирање на резултатите

Можете да го гледате напредокот на вашиот експеримент како што следува. Ако е јасно рано дека една променлива е јасен победник, може да го запрете експериментот во тоа време. Инаку, спроведете го тестирањето за даденото време и видете што се случува.

Имајте на ум дека резултатите од тестовите може да бидат спорадични. Најдобро е да дозволите тестот да помине низ цела две недели за да добиете попрецизен резултат. Ако не сте сигурни колку долго да го извршите вашиот тест, користете калкулатор како оној на кој е вклучен VWO. Ова може да ви помогне да го пресметате најдоброто време за да ги извршите сопствените тестови.

Не се расејувај. Запомнете што тестиравте и зошто. Ако тестирате за да видите дали содржината ги задржува посетителите на страница подолго, немојте да бидете одвлечени од тоа колку посетители кликнале за да се претплатите на вашиот билтен. Останете фокусирани, барем за оваа рунда.

5. Средно тестирање

Откако ќе ја завршите почетната фаза на тестирање, земете јасни победници и направете измени на вашата оригинална страница.

Сепак, можеби сè уште сакате да ја рафинирате вашата страница. Можеби има други елементи што сакате да ги разгледате или можеби сакате да видите дали дополнителни опции создаваат подобра конверзија.

Едноставно поминете низ истиот процес секој пат:

 • Одлучете што сакате да ги тестирате
 • Направете хипотеза (што мислите дека ќе се случи кога ќе го промените ______)
 • Поставете ги целните страници
 • Поставете ги вашите анализи
 • Додајте код на сите страници
 • Анализирајте ги резултатите
 • Повторувајте, повторувајте, повторувајте

Студии на случај

Уште не е убеден дека A / B тестирањето ќе работи за вашиот сајт? Еве неколку примери на случаи кои би можеле да ви помогнат.

Тејлор подароци

Тејлор Подароци, веб-страница за е-трговија, направи неколку мали промени што резултираа со огромни профити. Тие редизајнираа неколку елементи на нивната страница со производи и открија дека реализациите се реализирани зголемена за 10%.

Од своја страна, тие користеа Оптимизатор на визуелна веб-страница како нивна алатка за избор за да ја зголемат нивната крајна линија. Тие имаа цврста цел на ум и тоа беше да се зголеми продажбата.

Kiva

ab тестирање

Wishhol го погледна Kiva, непрофитна организација која сакаше да ги зголеми донациите од посетителите од прв пат. Нивната хипотеза беше дека додавањето на повеќе информации ќе ги зголеми доанциите. Видоа зголемување на 11.5%, едноставно со додавање на инфо-кутија на дното на страницата.

Spreadshirt

Spreadshirt видовме зголемување на преносите на кликови од 606% со едноставна редизајн. Целта? Да се ​​преминат границите со нудење содржина на неколку различни јазици, а притоа да се задржи ангажманот на сегашните клиенти.

37signals

37signalsДали знаевте дека додавањето на слика на вистинска личност со која потрошувачот може да се поврзе може да ги зголеми регистрирањата од 102.5%? 37signals го открија овој мал факт кога го смениле дизајнот на целниот страница за да додадат слика на една млада жена и да ги направат работите по лични.

Временски канал интерактивен

Временски канал интерактивен имаше една цел на ум со нивните повеќе-варијабли тестирање. Тие сакаа да ги претворат посетителите во претплатниците на патеките. Со неколку едноставни измени, тие можеа да ги зголемат конверсиите од 225%.

Ова се само неколку примери од различни тестови и како се покажале. Кои се твоите цели? Како можете да ги зголемите конверсиите? Што прво ќе тестирате?

За Лори Соорд

Лори Соард работи како хонорарен писател и уредник од 1996. Има диплома по англиски јазик и докторат по новинарство. Нејзините статии се појавија во весници, списанија, онлајн и имаше неколку книги објавени. Од 1997, таа работи како веб дизајнер и промотор за автори и мали бизниси. Таа дури работеше и за кратко рангирање на веб-страници за популарен пребарувач и проучување на длабинска оптимизација за тактики за голем број клиенти. Ужива во слушањето од нејзините читатели.