12 начини да се разбере вашата публика (и избави Ѕвездената содржина)

Член напишан од:
 • Влезни маркетинг
 • Ажурирано: април 25, 2019

Вие сте блогер со гладна читателска публика. Или писател на копии, со прилично потребен клиент. Или - зошто да не? - Општ продажник за содржини кој треба да продаде производ на целната публика.

Без оглед на вашата улога во синџирот за создавање содржина, знаете дека не можете да ја испратите вашата порака без претходно да ја познавате вашата публика однадвор.

Во идеален свет, секој читател ја наоѓа нашата содржина интересна; реалниот живот е различен - како писатели, треба да го привлечеме вниманието на читателот!

Кој е вашата публика, навистина?

Подгответе се за вашата публика!

Оваа статија е наменета да ви даде идеи за 12 за да разберете со какви луѓе разговарате, со што сакаат од вас и како можете да им помогнете преку вашата содржина или услуга.

Користете ги овие идеи како што мислите најдобро одговара на вашиот бизнис, без разлика дали ќе одберете само неколку или планирате да ги направите сите како чекори по кој било избор по редослед. Она што е важно е дека треба да напишете ангажирање копија што се конвертира.

За вашиот успех!

1. Размислете за вашиот идеален читач

Опишете го вашиот читател. Навистина, оди фатете парче хартија и пенкало и започнете со пискање. Размислете за потребите, желбите, соништата на вашиот читател. Откријте што бараат вашите читатели. Насмеј ги. На крајот на краиштата, бидете свесни кои го чита вашиот блог!

Размислете за вашата демографија - дали се обраќате на студенти, нови и бремени мајки, претприемачи, интернет-маркети? Кој точно го чита она што го ставате таму?

Повторно, размислете за вашите идеални читатели. Направете ги нивните нешта релевантни во вашиот живот. Што имате заедничко? Како можете да создадете врска со вашите читатели што вели: „сите сме на истата страница“?

Исто така, размислете за тоа што би сакале да го прочитате како новинар, нова мајка, млад претприемач или нов интернет-продавач. Ставете ја вистинската мисла и чувства во неа и апелирајте до оние кои го читаат вашиот блог. Тие ќе ја почувствуваат врската, што ќе ги направи да се чувствуваат посебно и сакаат да се вратат за да прочитаат повеќе.

Побарајте услуга и прочитајте „Мојот идеален клиент“ на чај Силвестре прашалник. Тоа ви кажува јасно како да им пријдете на вашите клиенти - ehrm, вашите читатели - и како подобро да ги запознаете.

2. Интервју луѓе во вашата (актуелна и потенцијална) потенцијална зона на читање

Започнете со луѓе што ги знаете, потоа проширете се на имиња во вашата лажат. Собирајте информации, ставајте статистики и графики. Како блогер, можете да најдете анкети и анкети корисни алатки на дофат на раката. Анкетата на блогот ви помага да ја одредите вашата демографија, која ќе ви биде од помош за да го примените Way #1.

Користете анкети, истражувања и интервјуа за да дознаете кој го чита, како и кој може да ги читате - нивните возрасти, родови, занимања, интереси, сфери на животот итн. Поканете ги да ве контактираат и да се запознаат и да разговараат за она што им се допаѓа во врска со вашиот блог. Зошто тие одлучија да те следат? Какви објави се нивните омилени? Што е тоа за вас и за вашата содржина што ви дава кредибилитет во нивните очи?

Кога ќе дознаете за тоа кој го чита, можете да научите како да ја прилагодите вашата работа за да ги задоволите потребите на вашите читатели. Со други зборови, влијанието што вашето содржина го има врз луѓето зависи од износот на таргетирање и сегментација што го правите.

Кога ќе научите за тоа кој чита, можете да научите како да ја прилагодите вашата работа за да ги задоволат потребите на вашите читатели. На крајот на краиштата, твоите читатели ќе направат или разбијат одличен блог.

Теоријата на општествените вредносни групи

Маркетинг комуникации Крис Фил - контексти, стратегии и апликации
Маркетинг комуникации Крис Фил - контексти, стратегии и апликации

Вашата вистинска и потенцијална зона на читање најверојатно ќе вклучува различни видови на луѓе, но теоријата на општествените вредносни групи спомнати во Учебник на Крис Филе Маркетинг комуникации - контексти, стратегии и апликации - и развиена од страна на Компанијата вредности - може да биде од помош во сортирање на потенцијални читатели:

 • Авто-истражувачи - Читателите кои припаѓаат на оваа група се независни и имагинативни, сакаат да најдат свои начини да прават работи и да бараат лично исполнување во животот. Можете да ги израдувате овие читатели со тоа што ќе понудите содржина што ќе им помогне да заштедат време, пари и напор. Тие не се заинтересирани за нови работи, сакаат работи што функционираат и можат да ги искористат за да ги исполнат своите соништа.
 • Експерименталисти - lifeивотот на овие читатели е постојана потрага по нови искуства, идеи и сензации. Тие се енергични и интелигентни и прифаќаат ризици, без оглед на заложбите што ги преземаат. Без оглед на нишата за која пишувате, проверете дали постојано изнесувате нови производи, услуги и идеи. Поканете ги вашите читатели да експериментираат. Пополнете ја вашата содржина со повици за акција што ќе ја поттикне нивната iosубопитност.
 • Потрошувачки потрошувачи - Овие читатели сакаат да одат по најозлогласените производи или познати личности, бидејќи сметаат дека ќе им помогнат да добијат почит. Тие во голема мера ја ценат сопствената слика и сакаат да бидат поврзани со само најдобрите имиња во нишата и постојано бараат брендови и идеи кои ќе ги направат да изгледаат подобро пред другите луѓе. Однесувајте се кон овие читатели со содржини кои нагласуваат како славна личност поддржува одредена услуга или идеја, да ги потврди со фокусирање на големите брендови и видовите на високо ниво.
 • Belongers - Можеби ќе речете дека овој вид читатели се конзервативни и бараат одобрение, затоа што тие ги избираат своите избори засновани врз родителски, општествени, религиозни и / или национални одобрени стилови на живеење, услуги, однесувања. Кога пишувате за овие читатели, потенцирајте ја улогата на семејството, социјалните вредности и етиката. Ако понудите содржина што се фокусира на иновациите, пронајдете начини да ја поврзете таа иновација со моментално „одобрените“ начини.
 • Преживеаните - Ова е категорија на читатели кои не можат сами да одлучуваат, но тие зависат од вашата содржина за да преживеете (навистина) во нивната работа или лична околина. Тие се предаваат, така да се каже, на високиот авторитет и не бараат можности да растат како лица или работници, затоа што веруваат дека секоја улога во општеството е доделена одозгора. Можете да им помогнете на овие читатели нудејќи докажана, авторитативна содржина на која можат лесно да веруваат и консумираат, додека предлагаат активности што можат да ги испробаат како дел од пораката „вака функционираат работите“.
 • Социјални резиденти - Читатели од ваков вид се луѓе кои се спротивставуваат на секоја промена на статус кво и се придржуваат кон правилата што ги спроведува власта и социјалниот кодекс. Тие не прават обид да уживаат во своите работни места - тие работат да донесат храна на маса, а не да бараат лично исполнување. Можете да ги исполните овие очекувања на читателите со фокусирање на вашата ниша содржина на начини да ја оптимизирате ефикасноста на работата и времето и да понудите прегледи на производи и услуги што ја исполнуваат довербата и одобрувањето на надлежните органи.
 • Бесмислено - Зборот го кажува сето тоа - овие читатели немаат социјални или дело поврзани со своите цели во животот. Тие живеат со ниски приходи и ниска самодоверба, така што не можете да насочите прегледи за луксузни производи и совети за начин на живот на овие луѓе. Пишувањето за ваков вид читатели не е лесно и ризикот е твоето пишување да стане монотоно, но може да се обидете да ги „зачините“ животите на оние што читаат со додавање анегдоти и „ефтини“ повици на активности за да се обидете да ги подобрите 'малку од нивниот живот и / или работната состојба.

Идеално, вашата публика припаѓа на една или две од горенаведените групи на социјални вредности, но вашите интервјуа, демографија и анкета на корисници ќе ви кажат колку се навистина работите - реално е да се претпостави дека вашата публика е составена од мешавина од сите седум групи, во различен процент. Вашата содржина треба да ја одразува разновидноста и да ги задоволи сите потреби на средина или преку диверзификација (т.е. категоризација) на теми и повици за акција.

3. Истражување на вашата публика преку различни медиуми

твитер тренд

Литература, интервјуа, филмови, училишни програми.

Дури и ТВ и радио емисии.

Има многу корисни материјали таму за да ви помогнеме да добиете идеја за тоа како успешно да го прилагодите вашиот блог на вашата специфична публика.

Гледајте телевизиски програми, вебинари и презентации каде што се интервјуирани луѓе во вашата ниша - што велат тие кои би можеле да ви помогнат да ја подобрите вашата содржина? Прескокнете низ трендовите на Twitter и hashtags и прелистувајте ги профилите на Facebook за да видите што се случува во вашата лажат - има ли нешто што може да се претвори во одличен пост или статија?

Малку внимателно истражување може да ви каже многу за тоа како да ги задоволите потребите на вашата публика. Исто така, не плашете се да учите и да научите од други успешни блогери - искуството и мудроста што тие ги споделуваат можат да ви ја олеснат работата.

За повеќе совети за истражување, прескокнете на патот #7.

4. Студија на конкуренцијата

Има мудрост да се погледне со кого се натпреварувате. Не да ги копирате, туку да разберете што стои зад нивниот успех. Тоа ќе ви помогне да соберете идеи за тоа што да напишете.

Шпионирање на веб-страниците на конкурентите

Ако вашата конкуренција е онлајн бизнис, можете да почнете со истражување на нивната јавна база на клиенти и прочитајте ги сведоштвата на нивната веб-страница. Ако тие се уште еден блогер, проверете дали веќе имаат големи бази на читателска публика - за што се блогираат толку многу внимание? Што можете да кажете дека публиката на блогерот може да се однесува на вашиот блог?

Вмрежување со вашите конкуренти

Можеби постои можност да се поврзете со вашиот конкурент и да станете партнери. Во тој случај, прашајте дали можете да споделите ресурси едни со други и заедно да споделите база на читателство (преку гостинско објавување, на пример). Секој победи! Секој од вас добива повеќе читатели, сообраќај и / или муштерии додека читателите добиваат нови и интересни гледишта.

Запомнете, сепак, дека не треба да го имитирате стилот на вашиот конкурент. Учете од оние кои се поуспешни од вас, но останете сами. Ти си единствен! Вашите читатели ќе го сфатат ова и ќе се вратат повеќе кога ќе видат дека имате различен агол за да работите со различни идеи што треба да ги понудите.

5. Прегледајте ги корисничките форуми специфични за групните

Форумите се добри за да видат што врие во вашето поле и што гледа вашата публика интересно и релевантно во дадено време. Webmaster World е типичен пример за тоа како ниша форум може да ви даде неверојатен износ на влезови за да се разбере она што луѓето во одредена ниша се загрижени!

Како и да е, не дозволувајте бучавата да ве одвлекува од вашите цели - форумите се домаќини на доброто и лошото јаболко на корисничката база, затоа проверете дали сте ги филтрирате сите нерелевантни дискусии и само фокусирајте се на она што е важно - особено темите што во основа се барања за помош , бидејќи тие ви даваат материјал за позадина за да напишете парче за одговор.

6. Читај блог коментари и да одговори на нив

Ангажирањето е збор. Минатата година, Нил Патеил објави остроумен блог пост за моќта на читателот ангажман преку коментари - колку повеќе внимание посветувате на вашите коментатори, толку подобро ќе добиете рентабилност. Коментарите на блогот го држат клучот за разбирање на вашата публика.

Коментари читатели место на вашиот блог или на блогови во вашиот лажат да ти дознаеш што навистина им е потребно и се загрижени за (слично како #5), така што ќе се најдете во позиција да влезат и да помогнат.

6 совети за да се вклучите со вашиот коментатори

 1. Осигурете се да разберете што вели вашиот читател и соодветно да одговорите - не претпоставувајте што би било добар фидбек, но проверете дали го разбирате контекстот и напишете навистина корисен одговор.
 2. Избегнувајте одговори кои се само "Ви благодариме" или "Кул", бидејќи тие можат да звучат навредливо за коментаторот кој го поминал своето време за да чита и да остави остроумен повратни информации.
 3. Прво, благодарам на коментаторот, а потоа преминете во одговарање на коментарот. Коментарите како да се знае нивниот фидбек се ценети, па затоа нека знаат дека сте благодарни за нивното време. Избегнувајте празни одговори што не помагаат (видете Совет #2) кои не помагаат и додаваат само бучава во објавата.
 4. Решавајте ги прашањата во коментарот според редоследот што ќе ги примите - направете курсеви за да може лесно да ги видите одговорите на прашањето.
 5. Разгледајте го сериозно секој коментар, не испуштајте некого ако имате нешто да кажат дека не ви се допаѓа или не се согласувате, но некајте ги нежно зошто не се согласувате. Однесувајте се кон сите коментари како ќе ги примаше - што сакавте да го слушнете назад?
 6. Користете интуитивни коментари за да го направите вашето следно дело и да му се заблагодарите на коментаторот за идејата (и во одговорот и во пост).

7. Прегледајте производи произведени за вашата целна публика

Истражете ја литературата напишана за вашата целна публика и забележете го нивото на оценување во кое обично се напишани. Прегледајте производи, списанија, брошури, прегледи, сè што може да ви помогне користете глас и тон што ќе ги привлечат вашите читатели и ќе им помогнат да останат фокусирани.

Производи како козметика, облека и храна, исто така, може да ви кажат многу за начинот на живот на вашиот читач на целта. Знаејќи дека може да ви помогне да вклучите анегдоти и примери кои се специфични за вашата публика и дека вашата публика може да се поврзе.

8. Присуствуваат конвенции и конференции

Друпалкон Лондонска група фотографијаМожете да ја Дознајте повеќе за вашата публика на ниша конференции и конвенции. Вие не само што ќе бидете изложени на сосема нови истражувања и иновации, туку исто така ќе стапите во контакт - на формално и неформално ниво - со луѓе во истата ниша можете да поставувате прашања, без разлика дали се потрошувачи, професионалци или хобисти.

Исто така, не ја потценувајте вредноста на комуницирањето со колегите писатели за да ги споделите и разменувате идеи - конвенцијата или семинарот може да понудат можности кои одат надвор од вмрежувањето и дури можете да заминете со приказна или агол подготвен да пишувате.

Последно, но не и најмалку важно - може да се сретнете и со потенцијални клиенти на овие функции, затоа не пропуштајте ја можноста да ги достигнете.

9. Само слушај (и земи белешка)

Henneke Duistermaat на CrazyEgg повици слушање на најважните вештини за пишување затоа што нема разбирање без слушање, па дури и Стив Slaunwhite на NetPlaces советува да "влезе во главата на купувачот".

Вештини за слушање се основни вештини за блогери и copywriters

Не плашете се да им дадете на луѓето некое време од вашето време. Што сака вашиот целен читател? Кои се тие што сакаат во животот, бизнисот или училиштето? Кои производи и услуги би можеле да бидат корисни за овие групи на луѓе? Колку се подготвени да потрошат и каков приход треба да посветат на овие производи и услуги? Колку повеќе учите за луѓето за кои треба да напишете, толку попрецизно ќе можете да ја прилагодите својата работа за нив, да им помогнете, да ги инспирирате, да ги направите среќни.

Пишувањето е општествена активност

Види - Патот #8 ви дава многу можности за тоа, но дури и #6 и #7. Повеќето од оваа статија е за слушање (или читање, што е слично). Бидете експерт за луѓето на кои им треба ќе - да ги запознаеш и што им треба и сакаат.

Тоа е единствениот начин да се напише успешна копија што се конвертира.

10. Користете алатки за оптимизација во ваша корист

Статистика за пребарување, трендови, студии на случај, алатки за истражување на клучни зборови - тие можат да ви кажат многу за тоа како вашата целна публика се однесува и комуницира со содржината на вашиот или вашиот конкурент.

Што треба да барате во вашиот сообраќај (и како тоа ви помага да ја разберете вашата публика)

 • Коментар сообраќај - Веќе разговаравме за коментари во патот #6, но проверката на вашата статистика за сообраќај на коментарите може да ви помогне да дознаете како се движат вашите читатели во и надвор од разговорите, каква содржина тие најмногу бараат и како тоа се однесува на содржината на коментарот. Можете да ги споредите и контрастите овие однесувања со страница и / или пост трговија.
 • Возраст демографија - Возраста на посетителите може да ви каже до која мерка вашата содржина се однесува на различната возрасна група и кои возрасни групи најмногу ги привлекуваат вашите написи.
 • Квалитет наспроти количество - Статистика ви кажува колку луѓе се во посета и каков вид на сообраќаен поттик добивате, но во крајна линија квалитетот на преостанатите количества на сообраќај, така споредете го и спротивставете го сообраќајот што испорачува конверзии и сообраќајот што не е.
 • Релевантност - Кога анализирате статистика на сообраќајот, проверете дали сообраќајот што го добивате е релевантен за содржината што ја пишувате. Знам дека ова можеби звучи чудно, но тоа е индикатор дека работите добро - кога вашата содржина не добива релевантни посетители, нешто не е во ред и можеби ќе треба да се фокусирате и да работите за подобро да ја разберете вашата публика.
 • Линкови - Луѓето кои се поврзуваат со вашата содржина веќе се дел од вашата публика, така што тие прават корисен додаток на анализата на вашата публика.

11. Улога игра и носат различни капи

Ова е корисно да научите како да размислувате за начинот на кој размислува вашиот читател (или клиент).

Додека најдобриот начин да дознаете за вашите читатели е да одите до нив и да прашате, постојат ситуации кога едноставно не можете да го сторите тоа - на пример, кога имате краен рок и немате на располагање бета-тестери, или кога луѓето што треба да ги интервјуирате не се достапни.

Да речеме дека треба да носите капа на баба која го чита вашиот блог за активност и занаетчиски идеи во кои може да се вклучи кога нејзините внуци ќе ја посетат за викенд.

Можеби немате баба достапна за интервју во моментот кога ви треба, но можете да измислите - да, така е! Измисли! Создадете измислен лик со кој можете да комуницирате во умот и на хартијата.

 • Прашајте ги ликовите за играње на улоги со релевантни прашања, како што би правите ако тоа е вистинско интервју. Потоа, облечете ја капачето на ликот и одговорете на прашањата. Ако ништо не ви паѓа на ум, гледајте филм или ТВ-емисија за вашиот идеален читател (баба во овој пример) и земете белешки.
 • Нацртајте ја вашата статија и се преправате дека имате свој карактер за читање - дали ќе бидат задоволни со содржината? Дали твојот совет е валиден, корисен? Како се чувствува лицето по читањето?
 • Замислете ја целата интервју сцената како да е филмска сцена. Замислете го тоа во прво или трето лице, но обидете се да се чувствувате вклучени - Дали се вашите прашања релевантни? Пропуштивте нешто важно? Ако направите грешка, не грижете се - започнете одново, можеби со малку поинаков карактер во иста категорија (така што нема да ви биде здодевно!).

Не плашете се да размислите, читате и пишувате во неколку различни стилови - не плашете се да носите повеќе од една капа! Колку повеќе капи ќе носите, толку повеќе луѓе ќе се жалите и толку поуспешна ќе биде вашата копија.

12 Слушајте ги вашите „црева“!

На крајот на краиштата, најдобрата стратегија на која може да се потпрете е да ги слушате вашите „храброст“, бидејќи тие можат да бидат ефективни во водењето на вас кон правилно разбирање на вашата публика. Интуицијата и емпатијата играат суштинска улога во кое било социјално опкружување, а блогирањето или пишувањето на текстот не се ништо помалку - потребни се две страни да комуницираат за да направат дело од копија!

Размисли за тоа - некое време ги запознавте вашите лојални читатели, разговаравте со нив, користевте увид за да ги подобрите своите мислења или да копирате и на крајот сте развиле чувство на емпатија со нив.

Користи го. Тоа ќе биде полесно да се развие вистинската содржина стратегија и избави ѕвездени содржини.

БОНУС - Дајте му на вашиот идеален читател име (и напиши за нив!)

Експертиза во вашата лажат

Џејмс Шартран во Copyblogger ја нарекува Доротеја и таа е пензионер стар 60 со сомнежи за решенија за осигурување.

Кое е името на вашиот идеален читател?

Во овој момент, можеби сте ја направиле вашата домашна работа од Way #1 веќе.

Време е да им дадете на читателите лице, име и приказна за позадината. По потреба, видете го патот #1 за техники на играње улоги. Се додека имате некој за кого пишува. Но, не генерален читател - како што рече Jamesејмс, „Треба да напишете за Доротеја“ или како и да е името што му го дадовте на читателот на идејата, „не пишувајте за демографски“.

Пишувам за вас, мојот идеален читател кој се чувствува главоболка затоа што не можете да сфатите како да пишувате на начин што ќе ги ангажира вашите читатели и ќе изгради лојална публика. Те викам Аманда (нема сексизам овде, едноставно ми е полесно да разговарам со женски писатели, затоа што јас сум жена). Според мојата фантазија, јас пијам кафе со вас во еден бар и ви давам совети како колега или пријател.

Ставам ќе прво, не јас. Јас се обидувам да ви помогнам на практичен начин, без пената, затоа што сакам да бидете успешни во она што го правите. На крајот на краиштата, да се биде писател ме прави да се чувствувам како учител - јас не успевам кога мојата училница не успева да го искористи она што го предавам во пракса.

Читателот доаѓа прв, а тоа е духот на писателот. Потопете го тоа и започнете да пишувате од срце. :)

кредити

Слика кредит: Томас Хок & Друпал асоцијација

Специјалната „благодарност“ оди кај мојата духовна ќерка Манди Папата за да ми помогнете со фазата на КОЛЕКТИВНО напад и лекторирање на овој комплексен напис. Благодарам мила!

За Луана Спинетти

Луана Спинетти е слободен писател и уметник со седиште во Италија, и страсен студент по компјутерски науки. Има средношколска диплома по психологија и образование и присуствуваше на 3-годишен курс по уметност на стрипови, од каде дипломира на 2008. Како мулти-фацетирана личност како што е, таа разви голем интерес за SEO / SEM и Web Marketing, со посебен наклон кон социјалните медиуми, а работи на три романи на нејзиниот мајчин јазик (италијански), за која се надева дека инди објави наскоро.