Како да креирате прилагодено административни страници во WordPress семафорот

Член напишан од:
  • Избрани статии
  • Ажурирано: Јуни 30, 2013

Кога WordPress откри што порано беше нејзината стандардна тема, Kubrick, пред неколку години, исто така ги зеде обвитките за возбудлива нова функција. Таа карактеристика беше панел за администрирање теми, овозможено со дефинирање на функции и преференции во датотеката „функции.фп“ специфична за темата. Во годините што следуваа, страната со опции за теми за жал беше недоволно искористена од многу дизајнери на теми, но тоа е всушност одличен начин да им дадете на корисниците контрола над изгледот на нивната страница без принудување на нив да инсталираат нова тема. Работите како сликата во позадина на темата, бројот на колони, па дури и боите на фонтови, сите можат да се променат со помош на овој прилагодена табла за администрација.

Самиот административен панел се менува со пополнување на датотеката за функции на темата со низа PHP-низи што дефинираат сопствени вредности. Овие вредности потоа се вклучени во образецот и тие се дефинирани во управувачки панел што им овозможува на корисниците визуелно да ги дефинираат нивните преференци на изглед. Целиот процес е всушност релативно едноставен откако дизајнерот на теми ќе научи како работи PHP и како тие можат да го искористат тој дел од кодот за да овозможат сопствено претставување во рамките на нивните датотеки со образец.

Процесот со неколку чекори започнува со поставување неколку променливи ширум страница и дефинирање на тоа што треба да се прилагоди на оваа нова страница за администрација.

Чекор 1: Креирање и уредување на тематските специфични функции

Ако сте развиле своја сопствена тема, шансите се прилично тенки дека сте направиле датотека функции.php да се спари со постојните датотеки со образец. Ова е релативно напредни опции и повеќето дизајнери едноставно го прескокнуваат заедно. Во овој случај, од суштинско значење е да го отворите вашиот FTP клиент по избор и да го посочиме на следнава URL-адреса на серверот каде што престојуваат датотеките на темата:

/ public_html / wp-content / themes / ВАШЕ-ТЕМА-ПАДОЛ /

Откако ќе влезете во оваа папка, проверете двојно за да бидете сигурни дека нема датотека „функции.php“ присутна и потоа користете ја програмата за уредување на текст за да креирате нова датотека со име „функции.php“. Оваа датотека може потоа да се зачува и пренесе на серверот преку FTP Може да се уредува директно на серверот, елиминирајќи ја потребата за програмата за уредување текст.

Првиот чекор за да имате валиден панел за опции за теми дефиниран во датотеката "функции.фп" е да дефинирате две променливи на горниот дел од документот. Овие променливи ќе се користат за прикажување на името на темата со помош на таблата, како и за идентификување на формите и елементите за избор на таа администрација страница. Внимавајте на кодот подолу, поставете го во горниот дел од документот „функции.php“ и прилагодете го на потребите на вашата страница.

$ longname = "Тема на администрација на панел";
$ shortcode = "apdt";

Овие променливи служат различни намени. Варијаблата за долготрајни вредности $ ќе се користи за печатење на името на темата во панелот за вистински опции за администрација. Поради оваа причина, се препорачува на програмерите да му го доделат точното име на темата на оваа променлива со цел да се елиминира забуната кај корисниците на нивната тема. Варијаблата со кратенки $ треба да биде со сите мали букви без интерпункција, бидејќи тоа ќе се користи за да се идентификуваат елементите на формата во рамките на самиот код. На пример, користен е едноставен акроним заснован на целосното име на темата; ова може да се прилагоди според вкусовите на корисникот.

Чекор 2: Дефинирање на приспособливи преференции користејќи PHP низи

Прво, важно е да ја кажете темата како е името на управниот одбор. Ова ќе биде отпечатено над сите потенцијални поставки и ќе помогне во зајакнувањето на целта на почетниците. Ова се прави со додавање на следната низа во ознаката за поставки $ во датотеката „функции.фп“:

$ поставувања = низа (
array ("name" => $ longname. "Поставувања за изглед",
"Тип" => "наслов"),

Следно, мора да укажеме дека низата полна со опции е „отворена“ или може да се модифицира со влез на корисникот. Ова е направено со употреба на друга едноставна низа што се појавува веднаш под дефиницијата на насловот на страницата. Изгледа вака:

array ("type" => "open"),

Сега сме слободни да започнеме со дефинирање на опциите за изглед на теми, при што секоја од нив се создава како нова низа. Во овој пример, ние ќе го дефинираме текстот што е ставен во подножјето на темата. Стандардно, темата за пример содржи линк до веб-страницата на развивачот на темата, како и информации за верзијата за теми. Ова не е пожелно од страна на голем број корисници на WordPress кои претпочитаат да ги ставаат своите информации во подножјето, сепак, со тоа што овозможување на оваа сопствена контрола ви заштедува рачно уредување на датотеката „footer.php“. Еве како е готово.

array (
"Name" => "Текстуален текст подножје на темата",
"Desc" => "Ова е текстот прикажан на самиот крај од секоја страница содржана во оваа тема.",
"Id" => $ shortcode. "_ Custom_footer",
"Тип" => "текст",
"Std" => "Експериментална тема v1.0. Развиен од Џон До. Повеќе теми тука "),

Низата погоре му дозволува на корисникот да го одреди стандардниот текст за подножјето на темата, но ознаките за низата треба да бидат објаснети за подобро да опишат како функционира овој процес и што дефинира секој дел од низата.

име: Ова се однесува на името на самата текстуална рамка и не е претставено на корисници кога ќе влезат во страницата со опции за администрација за темата.

Desc: Ова е краток опис кој го придружува прилагоденото поставување, и ова е прикажано на корисници.

ID: Ова го користи краткиот код заедно со идентификуваната идентификација на името на формуларот за да го презентира и стилизира текстуалното поле.

тип: Ова дефинира дали елементот на форма е текстуална линија, текстуално поле, паѓачко мени, радио копче или поле за избор.

СПБ: Ова ја одредува стандардната вредност на избраниот елемент. За полето за текст, ова го одредува стандардниот текст што е внесен во неа. За полето за избор, радиото копче и паѓачкото мени, ова одредува која опција е избрана по дифолт.

Чекор 3: Раскажување на WordPress за да се овозможи пристап до страницата за нови опции

И покрај тоа што на страницата со опции given е дадена цел користејќи ја датотеката „функции.фп“ во рамките на почетната папка на темата, таа допрва треба да биде препознаена од WordPress или да се вклучи меѓу многуте други страници за поставувања во таблата со WordPress. Ова е затоа што страницата со опции на темата мора да биде идентификувана во страницата со функции и да се каже каде да се оди (или како независен страничен елемент на лентата или во рамките на групите „Settings“). Ова е направено со употреба на релативно едноставна функција која е додадена во датотеката „функции.фп“ под низите на потенцијални прилагодувања:

функцијата experimental_theme_save_values ​​() {
глобални $ longname, $ shortcode, $ подесувања;
ако ($ _GET ['страница'] == основно име (__ FILE__)) {
ако ('зачувај' == $ _REQUEST ['акција']) {
foreach ($ поставувања како $ вредност) {
update_option ($ вредност ['id'], $ _REQUEST [$ вредност ['id']]); }
foreach ($ поставувања како $ вредност) {
ако (издава ($ _REQUEST [$ вредност ['id']])) {ажурирање_опција ($ вредност ['id'], $ _REQUEST [$ вредност ['id']]); } друго {избриши_пкција ($ вредност ['id']); }
заглавие ("Локација: themes.php? страница = функции.php & зачувани = точно");
умре;
} друго ако ('ресетирање' == $ _REQUEST ['акција']) {
foreach ($ поставувања како $ вредност) {
Delete_option ($ вредност ['id']); }
заглавие ("Локација: themes.php? страница = функции.php & ресетирање = точно");
умре;
}
}
add_menu_page (Longname name $.

Овој дел од кодот прави две работи. Прво, дозволува поставките на темата да се зачуваат преку панелот за опции за администрација. Второ, тоа става независно копче во страничната лента на таблата на WordPress што му овозможува на корисникот да кликне на него и да оди директно во панелот со опции за теми. Таа е обележана како „Поставки за појавување“ исто како и самата страница. Конзистентноста е клучот за елиминирање на забуната и насочување на корисниците на страницата без конкретно да им се каже да направат пат до панелот со опции за да го прилагодат изгледот на темата.

Чекор 4: Додавање на пораки за грешки и затворање на PHP датотеката

Последниот чекор за пополнување на сите елементи на панелот за опции за теми е да се дефинираат пораките за грешки кои корисникот може да ги сретне, а потоа да се осигура дека елементите на формата можат да бидат презентирани во стандардниот стил на WordPress во рамките на страната со опции. Додавањето на пораките за грешки се врши со вметнување на овој код во датотеката на функцијата PHP:

функцијата experimental_theme_save_values ​​() {
глобални $ longname, $ shortcode, $ подесувања;
ако ($ _REQUEST ['зачувано']) ехо '
$. прилагодувањата за изглед се зачувани успешно.
';
ако ($ _REQUEST ['ресетирање']) ехо '
$. прилагодувањата за изгледот беа успешно ресетирани.
';

Под овие две линии код, делот на PHP на функцијата.php датотека може да се затвори со користење на тагот <> завршувањето. Подолу, XHTML кодот ќе биде поставен за да ги стимулира елементите со користење на стандардната табела на стилови на WordPress Dashboard.

Чекор 5: Давање на страницата со опции Некои стилови

Во моментов, корисниците на таблата со WordPress можат да ја видат новата страница за грешки, но не можат да сторат многу со тоа. Тоа е затоа што елементите за форма и листот за стилови сè уште не се ставени во датотеката функции.php за употреба во рамките на административниот интерфејс. Сè е за да се смени, бидејќи ги вклучуваме листот за стилови и стандардните елементи на формата за употреба од страна на новиот панел:

<div class = "wrap">
<h2> <? php echo $ longname; ? > Подесувања </ h2>

<form method = "post" action = "options.php">

пауза <? случај „текст“:? >

<tr>
<td width = ”20%” rowspan = ”2 ″ valign =” middle ”> <strong> <? php echo $ вредност ['name']; ? > </strong> </ td>
<td ширина = ”80%”> <влез стил = ”ширина: 100%;” име = ”<? php echo $ вредност ['id']; ? > "Id =" <? Php echo $ вредност ['id']; ? > "Тип =" <? Php echo $ вредност ["тип"]; ? > "Вредност =" <? Php if (get_settings ($ вредност ['id']))! = "") Ch echo get_settings ($ вредност ['id']); } друго {ехо $ вредност ['std']; }? > ”/> </ Td>
</ tr>

<tr>
<td> <small> <? php echo $ вредност ['desc']; ? > </ small> </ td>
</ tr> <tr> <td colspan = "2"> </ td>
</ tr>

<? php break;}? >

<влез тип = ”достави” вредност = ”<? php _e ('Зачувај поставувања за темата')? > ”/>

Овој код е залепен под ознаката за затворање на датотеката со функции PHP и може да се прилагоди за секој вид форма што може да го содржи панелот со опции за теми. Варијаблата „случај“ може да се менува од „текст“ во работи како што се поле за текст, поле за избор, избор и наслов. Овие форми треба да бидат вклучени, дефинирани и стилизирани, само доколку се користат од темата. Во спротивно, нивното вклучување не е потребно и оставањето надвор од датотеката со функции на темата ќе промовира ефикасност и чист код.

Чекор 9: овозможување на прилагодената опција да биде прикажана на актуелната тема

Постојат два чекори за извршување кога ќе бидете сигурни дека какви било промени може да се видат на јавните обрасци на темата. Првата е да поставите променлива во подножјето на темата со која ќе се прикаже текстот дефиниран од корисникот за авторско право и верзијата што го овозможивме во претходните чекори на овој туторијал. Ова е направено со ставање на следниов код во областа за авторско право на подножје:

<? php echo $ apdt_custom_footer; ? >

Овој текст ја нарекува обичајната низа за подножјето што е дефинирано порано и, според изјавата „Ехо“, тој текст го печати во подножјето. Оваа ознака може да биде содржана во сите ознаки XHTML што корисникот ги смета за соодветни, но нема да се појави без парче код додаден во заглавието на страницата.

Во заглавието, темата мора да биде наложена да бара кориснички дефинирани опции кои се поставени во рамките на WordPress контролната табла, и мора да ги знае променливите кои се дефинирани во сопствената "functions.php" датотека за да може да ги испечати нивните содржини на веб-сајтот. Ова се прави со поставување на следната PHP променлива во заглавието на веб-страницата (обично во датотеката "header.php"):

<? php глобални $ поставувања;
foreach ($ поставувања како $ вредност) {
if (get_settings ($ вредност ['id'])) === FALSE) value $ $ вредност ['id'] = $ вредност ['std']; } друго value $ $ вредност ['id'] = get_settings ($ вредност ['id']); }
}
? >

Тоа е сè што има за тоа. Сега, секоја опција дефинирана во датотеката за прилагодени функции.php може да се рефлектира во изгледот на страницата, едноставно со вклучување на прилагодена дефинирана PHP променлива, каде што треба да стапат на сила назначените прилагодувања и содржини.

Чекор 10: Тестирајте ги новите поставувања и страницата со опции

Ниту еден обид за развој на WordPress не е целосно завршен сè додека не биде темелно тестиран за грешки, грешки и случајни грешки во PHP-кодот, сместени во датотеката „функции.php“. Тоа рече, време е да се тестира! Пријавете се во таблата со WordPress и доколку темата за која сте работеле не е избрана моментално, проверете дали се движите во категоријата „Изглед“ во страничната лента и активирајте ја релевантната тема.

Од таму, проверете неколку работи:

  1. Осигурете се дека врската за поставки на темата се појавува како свој субјект во страничната лента под насловот на категоријата „Подесувања“ на страничната лента.
  2. Осигурајте се дека опцијата за прилагодување на текстот на подножјето на подножјето може да се пристапи во контролниот панел со сопствени опции; модифицирајте ја стандардната содржина на подножјето и зачувајте ја предноста. Бидете сигурни дека тоа ќе заштеди без грешка.
  3. Посетете ја вашата вистинска, јавна веб-страница и уверете се дека се прикажани промените направени во рамките на семафорот за содржината на подножјето.
  4. Ако сè функционира правилно, дишете со воздишка и уживајте во својата прва страница за контролен панел за тема на WordPress тема.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.