Упатство за Shopify: Како да креирате онлајн продавница

Ажурирано: 07 октомври 2020 година / Напис од: Тимоти Шим

Експлозијата на дигиталниот бележи постојан пораст на електронската трговија со текот на годините. Всушност, според проекциите, глобалниот волумен што е извршен ќе биде погоден 6.5 трилиони долари до 2023 година.

Се придружуваат на етаблирани трговци за е-трговија, малопродавниците прават премин кон дигитални, како и индивидуи кои поставуваат сопствена продавница за е-трговија.

На пример, Марк заработи 178,492 УСД со напуштање на американски и европски производи користејќи Shopify и Spocket
Слушаме се повеќе и повеќе успешни приказни во бизнисот со отпад. На пример, Марк заработи 178,492 УСД со напуштање на американски и европски производи користејќи Shopify и Spocket (прочитана студија на случај).

Да се ​​стори тоа стана полесно од кога било досега, благодарение на платформите како што е Shopify.

Основите за добивање на сопствена продавница за е-трговија со Shopify се всушност многу едноставни. Интернет-страниците за е-трговија се фундаментално исти со основните веб-страници, освен што им овозможуваат на корисниците да вршат набавки на страницата.

Еве ги чекорите:


Започнување на вашата онлајн продавница Shopify

Основите за добивање на сопствена продавница за е-трговија со Shopify се всушност многу едноставни. Интернет-страниците за е-трговија се фундаментално исти со основните веб-страници, освен што им овозможуваат на корисниците да вршат набавки на страницата.

1. Регистрирајте се за сметка на Shopify

Продајте преку Интернет со Shopify - Регистрирајте се за бесплатен пробен период од 14 дена
Shopify ви нуди бесплатен пробен период од 14 дена без потребни информации за кредитни картички (Посетете Shopify).

Shopify им нуди на сите нови корисници бесплатен пробен период од 14 дена. За да започнете со нив, посетете ја страницата Shopify и кликнете на „Започнете бесплатно испитување“. Ова регистрирање ви овозможува пристап до градителот на страницата Shopify.

Започнете тука> Кликнете за да се регистрирате и создадете продавница Shopify.

2. Поставете ја вашата продавница Shopify

Користете Buildify Site Builder за да изградите онлајн продавница
Создавачот на страници Shopify е едноставен и лесен за управување.

Градителот на страници Shopify го следи концептот Лего. Она што ви дозволува да го направите е во основа да соберете разни „парчиња“ од некоја страница, така што таа работи како што сакате. Сè е визуелно за да можете да видите како вашата страница се формира додека ја градите.

Постојат два начина на кои може да се изгради страница во Shopify:

Метод # 1. Претходно изградени теми на Shopify

Купувајте теми
Теми за купување

Првиот е да се искористи веќе постоечкиот образец на Shopify, а потоа да се измени така што да изгледа уникатно твое.

За да пронајдете тема што одговара на вашите потреби, можете да ја посетите Shopify Theme Store на теми.shopify.com - има повеќе од 70 претходно изградени бесплатни и платени теми за избор.

Метод # 2. Создадете од нула користејќи Течност

Програмски јазик за купување Течни
Течности за програмирање на Shopify - Неколку развивачи на Shopify ни рекоа дека Течниот јазик е лесен за учење. Haveе мора да го научите ако сакате да создадете продавница Shopify од нула.

Алтернативно - ако сакате нешто поуникатно, исто така можете да креирате страница од нула. Платформата Shopify го користи нивниот само-развиен PHP јазик наречен „Течен“. Needе треба да го совладате јазикот за да ја создадете вашата продавница Shopify од нула.

Погледнете ги онлајн продавниците во реалниот живот изградени со Shopify.

3. Додадете производи во вашиот инвентар

Додавање производ на вашиот инвентар во Shopify
Исто така, страницата „додавање производ“ ви овозможува да организирате каде одат производите.

Постојат два главни начини за додавање производи што сакате да ги продадете на Shopify.

Рачно додавајте производи

Првиот е со рачно додавање производи за кои всушност имате попис.

За да го направите ова, кликнете на "Производи", а потоа изберете "Додај производ". Екранот Додади производ е многу моќна алатка за вашата продавница. Освен основните работи како што се името на производот и описите, тука можете да поставите и колекции, продавач и ознаки. Ова помага да ги одржувате вашите производи организирани.

Додадете производи за испорака

Друг начин за додавање производи ќе биде методот на спуштање на опаѓање. Needе треба да го посетите Shopify Market и да изберете апликација за отпад, како што е Оберло. Користејќи го тоа, наместо тоа, можете да пребарувате и да додавате производи од интерфејсот на апликацијата.

4. Прикажете ги производите во вашата продавница за е-трговија

Ставање производ во продавницата на Shopify
Тука го ставам претходно додадениот производ во колекцијата на почетната страница.

Додавањето производи во вашиот инвентар едноставно значи дека тие се зачувани во системот. Исто така, треба да договорите тие производи да бидат ставени во вашата продавница во Shopify. За да го направите ова, повторно отворете го уредникот на продавницата.

Овде ќе одлучите каде да додадете одредени колекции на производи. Може да имате различни делови што прикажуваат различни колекции, или едноставно еден голем каталог - изборот е ваш.

5. Конфигурирајте ги начините на плаќање

Конфигурирање на начините на плаќање во вашата продавница за продавница
Додадете или конфигурирајте даватели на плаќања во секое време, одете во Поставки> Даватели на плаќања за да ги видите достапните даватели на плаќања до вас.

Откако вашата основна страница ќе се состави, време е да погледнете кон одликите за е-трговија. Првото нешто што ви треба во овој аспект е да одлучите како сакате клиентите да плаќаат за набавки на вашата страница.

PayPal

Стандардно, PayPal е достапна на вашата продавница, но ќе треба подоцна да креирате трговска сметка на PayPal ако сакате да го користите ова. Освен PayPal, имате уште два главни типа на процесори за плаќање.

Плаќања во продавница

Првиот е Shopify Payments, обезбеден директно од Shopify. Ако одлучите да го користите ова, тоа ви овозможува да обработувате скоро секаков вид плаќања преку вашата сметка. Сепак, плаќањата во Shopify се малку ограничени бидејќи не секој може да ги користи. Таа е достапна само за неколку земји и има дополнителни ограничувања за тоа кои бизниси во кои земји можат да го користат или не.

На пример, австралиските бизниси можат да користат Shopify Payments, но оние што се поврзани со некои финансиски и професионални услуги, коцкање или цел список на други активности се забранети.

Даватели на плаќања од трети страни

Друг начин на кој можете да се справите е со користење на процесор за плаќање од трета страна, како што е Лента, iPay88или WorldPay. За жал, тука има уште едно „но“. Пред да изберете провајдер да го користите, треба да проверите дали е тоа достапни за вашиот регион.

6. Поставување параметри за испорака

Поставување на продавницата за продавници на Shopify
Треба да наведете детали за тоа како се испраќаат вашите производи.

За да управувате со вашите аранжмани за испорака, кликнете на „Поставки“ и потоа на „Испорака“. Овде можете да ги поставите сите детали што се однесуваат на секоја нарачка - од превозникот до списоците со манифести и стапки.

Можете да креирате повеќе конфигурации за испорака за да ги задоволите различните нарачки, како што се домашни или меѓународни. Може да се постават и услови, на пример, каква тежина на нарачки бара каков вид пакување.

7. Управување со колички за купување

Управување со количките за купување на Shopify
Освен плаќањата, можете да изберете да ги снимате податоците за клиентите за време на процесот на исплата.

Од страницата „Поставки“ -> „Наплата“, можете да го поставите процесот низ кој поминуваат вашите клиенти за да купат. Треба да се донесат одлуки за тоа како сакате вашата продавница да управува со исходите.

На пример, дали сакате некој да може да изврши набавка без сметка на вашата продавница? Делот за наплата е уште една моќна област што можете да ја користите не само за генерирање приходи, туку и за снимање на податоци и други маркетинг цели.

8. Стартувај ја својата продавница!

Стартување на вашата продавница
Вашата продавница Shopify е заштитена со лозинка за време на пробниот период.

За да ја стартувате продавницата на Shopify, ќе треба да се пријавите на еден од нивните планови. Различни планови на Shopify имаат различни карактеристики. На пример, сите трансакции на Shopify се даноци со провизии за трансакции, но плановите од повисоко ниво ќе ве чинат помалку од тие надоместоци.

Започнете тука> Кликнете за да ја започнете продавницата на Shopify.


Зошто да купувате: Дознајте повеќе за нивните карактеристики

Лесен за употреба градител на веб-страница

Одблизу, разгледајте го Уредувачот на страници на Shopify
Уредникот на Shopify е лесен за употреба. Лево е лентата за навигација каде што можете да уредувате на конкретниот блок.

„Предниот дел“ на вашата веб-страница за е-трговија е она што посетителите ќе го видат и комуницираат. Ова може да се изгради според вашите точни барања со користење на блоковите што Shopify ги има во градителот на страници. Може да се користи за да започне со празен образец или да измени една од постојните теми на Shopify.

Shopify Плаќања и испорака

Кошничката и обработката на плаќањето е срцето на вашата продавница за е-трговија. Можете да изберете кои плаќања сакате да ги прифатите од вашите клиенти. Има над 100 различни процесори достапен, па изборот зависи од вас.

Освен тоа, Shopify исто така ви овозможува да ги интегрирате цените и управувањето со испораките, да пресметувате даноци и многу повеќе.

Управување со клиенти

Познавањето на вашите клиенти е важно. Shopify ги следи вашите клиенти, како и нивната историја на купување и други информации. Ова ви помага да ги организирате и со тоа, можете да извршите продолжен маркетинг, како што се лансирање обични кампањи и многу повеќе.

Алатки за маркетинг

Shopify доаѓа со некои вградени или можни додатоци што ви помагаат да водите маркетинг кампањи. Можете да им понудите на клиентите подарочни картички, да спроведете социјални медиуми или маркетинг кампањи по е-пошта и многу повеќе.

Управувајте со производите

Управување со позадинската продавница
Има многу полиња што ви овозможуваат детално да организирате производи.

Со веб-страницата како излог, имате и заднина на Shopify.

Ова е слично на магацинот во вашата продавница за малопродажба, каде што можете да управувате со залихите. Овде, можете да означувате производи, да генерирате извештаи за да помогнете во надополнување на акциите, па дури и да дефинирате разни SKU.

Оди мобилен

Со многу претприемачи кои скокаат на електронската трговија, Shopify направи достапна мобилна апликација за поддршка на своите корисници кои се во движење. Нивната апликација за мобилни телефони ќе ви овозможи целосна контрола врз вашата страница и однесување од каде било во светот.

Копче за купување на Shopify

Копче за купување купување
Откако ќе го прилагодите копчето Купи, можете да го копирате кодот во HTML-уредникот на вашата веб-страница.

За оние кои не сакаат да ја поседуваат целата своја веб-страница за е-трговија, Shopify има Lite план кој нуди интеграција на Копчето за купување. Можете да го користите ова на своја веб-страница или блог за лесно искористување на можностите за трансакција на Shopify.

Shopify анализатор

Купувајте ја аналитиката
Аналитичката табла го прикажува прегледот на вашата продавница Shopify.

Од една табла можете да пристапите до сите податоци што се собрани од вашата страница. Ова вклучува статистика за посетители, како од каде доаѓаат, како научиле за вашата страница и многу повеќе. Можете исто така да генерирате извештаи за производи и продажби што треба да се извезат.

Купувајте ПОС

Една од најуникатните работи во врска со Shopify е тоа што тие даваат додаток за физички продавници за малопродажба лесно да преминат во дигитална. Ова има форма на Shopify POS што им овозможува да го врзат задниот дел на Shopify во нивниот бизнис со малопродажба. Резултатот во интегриран инвентар, па дури и известување.


Колку чини продавницата?

Продавница Цена
Цената на продавницата Shopify.

Shopify заедно има пет планови од кои можете да изберете. Три од нив се стандардни планови за кои повеќето корисници ќе се определат, додека другите две се на крајните краеви на спектарот. Стандардните планови на Shopify доаѓаат по цена од 29 американски долари / месец (Основно купување), 79 американски долари / месечно (Шофифеј) и 299 УСД / месечно (Напредно купување).

Постојат суптилни, но важни разлики помеѓу овие планови. Сите тие секако ви овозможуваат да градите и да водите страница за е-трговија. Поскапите планови сепак имаат дополнителни одлики што ќе им користат на поголемите страници кои гледаат поголем обем на сообраќај.

На пример, ако сакате да користите веб-страница со голем обем на сообраќај, пријавувањето за Advanced Shopify може да ви заштеди пари и покрај повисоките цени. Напредно Shopify доаѓа со пониски провизии за трансакции за плаќања со кредитни картички, што е вообичаен начин на плаќање за онлајн продавници.

Ако нивните стандардни планови не се за вас, тогаш може да размислите и за Shopify Lite или Plus. Shopify Lite е наменет да ви помогне да продавате преку Интернет без потреба да градите целосна продавница со Shopify. Ви овозможува да го користите споменатото копче „Купи“ погоре за само 9 УСД / месечно.

Shopify Plus е наменет за големи бизниси кои можат да имаат посебни потреби. Секој од овие планови е прилагоден на вашите специфични потреби, затоа трошоците се разликуваат. Needе треба да контактирате со Shopify за да разговарате за вашите точни барања со нив.

Ајде да погледнеме во табелата за цени.

Планови / цени за купувањеОсновни ShopifyShopifyAdvance Shopify
Месечна цена$ 29 / mo$ 79 / mo$ 299 / mo
Сметки за вработените2515
Надоместоци за кредитни картички2.9% + $ 0.302.6% + $ 0.302.4% + $ 0.30
Надоместоци за трансакции / порта на трети страни2%1%0.5%
Купувајте плаќања0%0%0%
Подароци картички-ДаДа
Напуштено враќање на количкатаДаДаДа
Бесплатно SSL сертификатДаДаДа
Анализа на измама-ДаДа
Лични извештаи-ДаДа
Професионални извештаи-ДаДа
Градител на извештаи за однапред--Да
Стапки на испорака во реално време--Да
24 / 7 поддршкаДаДаДа

* Посетете ја официјалната веб-страница на Shopify за најдобри цени и точност на планот.


Дали Shopify е вистинската алатка за е-трговија за вас?

Shopify е се за да им помогне на луѓето да продаваат преку Интернет. Ова може да се случи на три начини, или како целосно нова продавница за е-трговија, логирајќи на постоечка страница, или со врзување на постојните бизниси со малопродажба во нова онлајн продавница. Да ги земеме следниве три случаи како пример;

Нова продавница - Jackек сака да започне да продава опрема за риболов преку Интернет бидејќи тоа би го чинело премногу да изнајми физичка продавница за оваа намена. Само за 29 УСД месечно, Основи на продавницата му дозволува да го стори тоа без потреба да научи како да кодира за развој и одржување на својата продавница.

Постоечка страница - Питер има успешна веб-страница и сака да го искористи својот сообраќај со продажба на некои производи. За да го стори тоа, тој се регистрира за Купувај Лајт тоа ќе му помогне да го стори тоа на неговата страница за само 9 долари месечно.

Физичко до дигитално - Johnон е сопственик на ланец хардверски продавници во областа Денвер. Користејќи го Shopify, тој е во можност лесно да започне изложба на Интернет за своите продавници. Со Купувајте ПОС, тој исто така може да го интегрира управувањето со акциите за неговите физички и продавници за малопродажба.

Единствениот случај во кој Shopify не е навистина корисен е ако немате намера да продавате преку Интернет. Неговите цени се малку пострмни од повеќето вообичаени градители на веб-страници бидејќи интегрираат толку многу функции за е-трговија.

Започнете тука> Кликнете за да започнете со Shopify.

Заклучок: Shopify е изграден за да ви помогне да продавате

Сè додека планирате да направите било каков вид на продажба преку Интернет, тогаш Shopify е вистинското решение за вас. Без разлика дали продавате физички производи или дигитална стока, Shopify ве покриваше. Најдобриот дел е тоа што можете да изградите и да водите продавница за електронска трговија со професионален изглед, без да мора да научите единствена линија на код.

Поради својата популарност, Shopify има и енергична онлајн заедница. Ако има нешто што сакате да го знаете, едноставно прашајте и многу веројатно ќе пронајдете некој што го знае одговорот.

За Тимоти Шим

Тимоти Шим е писател, уредник и технолог. Започнувајќи ја својата кариера во областа на информатичката технологија, тој брзо се најде во печатена форма и оттогаш работеше со меѓународни, регионални и домашни медиумски наслови, меѓу кои: ComputerWorld, PC.com, Business Today и The Asian Banker. Неговата експертиза лежи во полето на технологијата и од потрошувачите, така и од претпријатиските гледни точки.