Како да се објавите вашата книга #1: Традиционално наспроти објавување само за блогерите

Член напишан од:
 • Совети за блогирање
 • Ажурирано: Март 25, 2020

Белешка на уредникот

Книгите се неверојатна маркетинг алатка. Тие можат да се користат за конвертирање на читателите во е-пошта претплатници (давање далеку бесплатна ebook во замена за е-мејл), или тие можат да се користат како уште еден извор на приходи за онлајн бизниси. Оваа серија статии за само-објавување на книга ќе ве научи на сите што треба да знаете за да ја добиете вашата прва книга таму и да ја направите успешна.

Првиот напис во тврда серија за самостојно објавување. Преглед на основите, како што се разни опции за објавување и временската рамка што очекувате да ја следите од почеток до крај. Исто така, ќе научите како да ја испланирате вашата книга.

Еве ја врската до сериите 5 како самостојно да го објавите вашиот водич за книги

 1. Традиционално наспроти објавување само за блогери
 2. Поставување на вашата временска рамка и буџет
 3. 5 начини за продажба на вашата само-објавена книга
 4. Дизајнирање и форматирање на вашата книга
 5. 11 начини за продажба на вашата книга

До неодамна, имаше еден избор ако сакате да ја добиете вашата книга во рацете на читателите: традиционалното издаваштво.

Но, денес, традиционалните издавачи веќе не се единствените придружници. Имате многу опции кога станува збор за објавување на вашата книга. Се прашувате дали вреди да се постигне договор со традиционален издавач, или дали треба да ги преземете работите во свои раце и да го избришите своето патување?

На првиот пост во нашата само-издавачка серија, ќе ги измериме добрите и лошите страни на секоја страна за да можеме да донесеме информирана одлука.

Традиционално наспроти самиот објавување: како функционираат тие?

Традиционалните издавачката

Не. Не оваа традиционална издавачка книга.

Најпознатите автори (мислат дека Џуди Блум и Стивен Кинг) традиционално се објавуваат (понекогаш се нарекува и "традиционален паб").

Со традиционалното издаваштво, вашата книга треба да биде избрана од издавачка компанија меѓу илјадници ракописи.

Обично ова вклучува добивање на агент за да ја напишете вашата книга до издавачките компании за вас. Во старите времиња, авторите постојано ја испраќаат својата книга до издавачките куќи, добивајќи отфрлање по одбивањето додека не ја изберат книгата. Утврдените автори не дозволиле да им се повтори отфрлањето:

"До моментот кога бев четиринаесет ноктот во мојот ѕид повеќе немаше да ја поддржи тежината на отфрлените ливчиња што беа приковани на него. Јас го заменив ноктот со скок и почнав да пишувам. "

- Стивен Кинг, На пишување: Меморија на занаетот

Многу добро продавани автори, Агата Кристи, Џ. К. Роулинг, Луј Л'Амур, д-р Сиус, CS Луис, Џуди Блуме и многу други, добија стотици отфрлања во текот на многу години пред да бидат собрани нивните книги. (Се прашувам колку неверојатни книги пропуштаме, бидејќи тие беа одбиени од кратковидни издавачи, а авторите се откажаа?)

Добивањето на агент може да помогне - но, повторно, мора да се судски агенти додека не се постигне да работи со вас. Книжевните агенти преговараат со издавачките куќи во ваше име, и обично работат за процент од вкупната добивка на книгите. Повеќето книжевни агенти наплаќаат 15% од вкупниот бруто приход за целото времетраење на книгата за приходите.

Кога станува збор за изборот на издавачка куќа, имате избор меѓу првите издавачи "Големи 5".

... или можете да одлучите да работите со помала, независна издавачка куќа.

Со овие компании авторите обично не бараат литературен агент. Тие обично ги прифаќаат поднесоците од било кој, вклучувајќи ги и првите автори.

Неколку примери на независни издавачки куќи се:

Само објавување

Самостојна публикација (исто така наречена "само паб" или "инди издаваштво") е најбрзо растечки сегмент на издавачката индустрија.

Со автоматското објавување, авторите имаат целосна контрола на креативниот и процесот на продажба, како и сè што е помеѓу.

Авторите се одговорни за целосните трошоци за производство, маркетинг и дистрибуција. Завршените копии плус сите авторски права и подружници се исклучиво ваши. За разлика од традиционалното објавување, процесот е прилично едноставен. Едноставно креирајте ја вашата книга, дизајнирајте ја вашата корица и поставете ги датотеките во дистрибутивната компанија. Само-издавачките компании нудат услуги како што се печатење на книги на барање и дистрибуција на е-книги.

Некои познати компании за само-објавување (исто така наречени "преси за суета") вклучуваат:

 • Амазон поттикне Директно објавување (КДП) и Креирај простор
 • Smashwords
 • Lulu
 • Xlibris
 • AuthorHouse
 • Издавање на бесконечност
 • Wheatmark

Авторите кои продаваат комбинација на традиционално објавени и само-објавени книги се нарекуваат "хибридни автори".

Кит Огорек, директорот за маркетинг на Autor Solutions - една од најголемите светски и водечки компании за поддршка на самостојно издаваштво во светот, ни ги даде своите размислувања за Традиционално наспроти издаваштво,

Наместо да ви даде само една мисла. Ја споделувам врската со белата книга што ја напишав за тековниот издавачки пејзаж наречен Четирите патеки до објавувањето. Мислам дека најдобро време во историјата е да се биде автор, бидејќи има повеќе избор и можност од било кое друго време во историјата. Клучот е за авторот да биде јасен за своите цели, буџет и време и талент што тие можат да го донесат до проектот. Ако тие се јасни за оние тие ќе донесат добра одлука за објавување опција.

Традиционално наспроти објавување себе: напредок

Со традиционален издавач, во минатото често добивате авансно плаќање за авторски права за вашата книга.

Тоа во основа е бонус за потпишување кој е платен против идните приходи од вашата книга. Напредокот може да се движи насекаде од $ 500 до милиони, во зависност од книгата, авторката и издавачката компанија.

Но, напредокот не е толку честа појава, или колку што е голема, денес како што беше порано.

Добив $ 10,000 однапред за мојата прва книга. Не е ужасно за сосема нов автор, но не и за $ 100K. Просечниот автор не добива огромен напредок како тоа.

Многу издавачки куќи целосно ги исечеа или ги елиминираа, бидејќи 7 од 10 книги никогаш не го врати нивниот напредок. Напредокот е почест кај поголемите издавачки куќи - помалите издавачки куќи можеби немаат средства за нивно снабдување. Од друга страна, само-објавуваните автори не можат да се потпрат на авансни плаќања. Тие мора да ги платат трошоците за објавување напред и да заработат само кога нивните книги ќе се продаваат.

Традиционално наспроти објавување себе: авторски права

Разликата во приходите од авторски права помеѓу традиционалното издаваштво и само-издаваштво е огромна!

Покрај леснотијата на објавување, ова е еден од најголемите фактори за авторите кои одлучуваат сами да објавуваат. Авторите кои работат со традиционалните издавачки куќи обично може да очекуваат да добијат 10-15% во приходи од авторски права од секоја продажба. (Исто така, како што е споменато претходно, авторите кои работат со големи издавачки куќи исто така ќе мора да го земат предвид процентот на книжевниот агент, па затоа ќе заработуваат помалку.) Авторизацијата на авторски права зависи од компанијата со која авторот ќе избере да работи.

На пример, ако некој автор одлучи да објави е-книга на Амазон КДП, ти најчесто ќе заработиш 70% од секоја продажба се додека вашата книга ги задоволува одредени основни барања. Ако не ги задоволи барањата, ќе заработите 35%.

Традиционално наспроти објавување во себе: репутација

Традиционалното издаваштво некогаш се сметало за единствен реномиран начин да се објави книгата, меѓутоа авторите ја уништуваат таа стигма и ја стекнуваат целосната контрола врз нивните книги преку само-издаваштво. Подолу се само неколку од многуте успешно објавени автори автори до денес:

 • Д. Џејмс-50 Нијанси на сиво
 • Трилогија на Хју Хауи-Вулф
 • Аманда Хокинг-Трилер трилогија
 • Лиза Генова-Сè уште Алис

Хибридната авторка Рејчел Арон, која е на двете страни, објаснува во неодамнешното интервју:

"Кога влегов во книговодството, самото издаваштво сè уште се сметаше за последно средство на очајничкиот. Секој авторот на блогот и советите за пишување совет постојано викаа да не ни помислуваме само за објавување, па ... не бев. Но, кога морето го промени почетокот на 2010s хит, почнав да пеам поинаква мелодија. Одеднаш, самото издаваштво не беше толку раб. Со состаноци се сретнав со многу автори што објавуваа автори на конвенции кои не само што правеа добри пари, туку имаа добри книги и правеа сопствени деловни одлуки! Тоа беше навистина она што го реши за мене. Јас сум џиновски контролен навивач, и сакам да водам бизнис ".

Традиционално наспроти објавување себе: публицитет

Ако веќе не сте позната личност, магнат или професионален спортист, треба да очекувате да направите голем дел од самиот маркетинг дури и кога работите со традиционална издавачка куќа.

Општо земено, издавачките компании бараат да работат со луѓе кои веќе имаат големо следење за да започнат.

Традиционалното издаваштво обично ќе создаде Материјали за авторите да им пристапат на медиумите. Традиционалните книжевни обичаи стануваат нешто од минатото, но официјалното објавување на книги и неколку настапи може да бидат вклучени во маркетинг-планот за традиционално објавување.

Авто-објавените автори се одговорни за самите маркетинг на нивните книги. Тоа помага ако имате некој вид на следење пред издавањето на книгата. Ако не, добивањето признание и продажбата ќе потрае некое време и посветеност. (Останете прилагодени на оваа серија за повеќе информации за тоа како да ја продавате вашата книга!)

Традиционално наспроти објавување себе: Контрола

Кога станува збор за традиционалното издаваштво, откако ќе потпишете договор со издавачката куќа, ќе ја изгубите контролата над крајниот производ.

Издавачот ќе го контролира уредувањето, обликот на дизајнот, законските права и така натаму. Вашиот договор речиси секогаш ќе им овозможи на издавачката компанија да ја дистрибуира книгата, и печатена и електронски, на англиски јазик во САД, вклучувајќи ги и нејзините територии.

Издавачките компании исто така можат да добијат одредени "под права", како што е правото да ја продаваат книгата за филмска или телевизиска емисија и правото да ја продадат книгата низ целиот свет. Договорот за договор ќе биде различен за секој автор, но воопшто ќе изгубите многу ваши права (иако можете да се обидете да преговарате за деталите). Автоматското објавување во голема мера се разликува од традиционалните кога станува збор за контрола. Кога само-објавувате, ги задржувате сите ваши права и имате целосна контрола врз крајниот производ.

Традиционално наспроти објавување себе: временска рамка

Објавувањето со традиционална издавачка куќа може да биде долг процес и временската линија ќе варира од компанија до компанија. Еве пример за традиционална временска линија за објавување:

 • Од идеја до предлог на книга до вашиот литературен агент: 1-3 месеци
 • Од агент до уредник и книга договор понуда: 2-5 месеци
 • Од договорот понуда до првата плата: 2-3 месеци
 • Од договор до испорака на ракопис до уредник: 3-9 месеци (понекогаш и подолго)
 • Од доставување на ракописот до уредник кој всушност работи на тоа: 2-5 месеци
 • Од уредник до објавување: 9-12 месеци

Вкупното време од идејата до печатење: приближно 2 години, уште еднаш, временската рамка со различни издавачки компании и автори.

Повторно, авторите целосно ја контролираат нивната временска рамка при изборот да се објават себеси. Наместо да чекате на вашата издавачка куќа за секој чекор, вие сте во контрола. Временските рамки за само-објавени книги можат да варираат во зависност од авторот. Една книга може да потрае една година за да се произведе, додека друга е дизајнирана и отпечатена за три недели. Три до шест месеци е разумна проценка.

Подготвен да започнеш со планирање на вашата книга?

Уште расцепкан помеѓу традиционалното издаваштво или самоуништувањето? Проверете го следниот пост во серијата кој ќе се прошири на буџетот и временската рамка.

За KeriLynn Engel

KeriLynn Engel е copywriter и содржина маркетинг стратег. Таа сака да работи со B2B и B2C бизниси за да планира и да создава квалитетна содржина што ја привлекува и конвертира својата целна публика. Кога не пишувате, можете да ја прочитате шпекулативната фантастика, да гледате Star Trek или да играте флејта на флејта на Telemann на локален отворен микрофон.

Поврзете се: