Како да заработите пари во здружениот маркетинг бизнис

Ажурирано: 05 / Напис од: ryери Лоу

Партнерскиот маркетинг може да биде неверојатна деловна активност. Тоа е главен дел од екосистемот на дигитален маркетинг. Само во Соединетите држави, здружениот пазар се очекува да достигне вредност од 8.2 милијарди долари од 2022.

Тоа се многу пари за да се обидат.

Вклучувањето во здружениот маркетинг е лесно - сè што ви треба за да започнете е во основа само блог.

Сепак, постои голема разлика помеѓу вклучувањето и всушност заработувањето пари во здружениот бизнис. Впрочем, тоа е многу конкурентна индустрија.

Што е Огранок Маркетинг?

Како работи affiliate маркетинг.
Како работи affiliate маркетинг.

Помислете на здружениот маркетинг во слично светло како да сте независен продавач на бренд. Ваша работа е да привлечете луѓе кон некој производ со намера да го продадете. Сепак, производот не го произведувате вие. 

Ниту, пак, сте одговорни за дури и складирање, испорака или дури и реална продажба. Пред да навлеземе подлабоко во тоа, ајде да погледнеме во екосистемот како целина. 

Постојат три клучни улоги во здружениот маркетинг:

1. Филијали

Ова е улогата што како придружен продавач барате да ја исполните. Ваша работа е да ги испробате луѓето дека вреди да се купи производ. Откако некој ќе го проголта вашиот теренот и ќе го купи производот, добивате провизија од трговецот. Треба да им понудите на потенцијалните клиенти корисни информации што ќе им помогнат да ги проценат производите за купување.

2. Трговци

Ова се момците кои имаат производ што сакаат луѓето да го купат. Сепак, нивниот интерес е во градењето на најдобриот производ што можат и поддршка на нивните клиенти. За да добијат повеќе клиенти, тие гледаат кон филијали кои ќе ги ставаат производите во нивно име.

3. Клиенти

Надвор од филијали и трговци, остатокот од населението на Интернет се потенцијални клиенти. Како клиенти, тие имаат потреби или интереси. Кога ќе се обидат да најдат производи за да ги пополнат овие потреби, тие сакаат повеќе информации отколку што можат да понудат брошури за продажба.

Додека улогите на трговец и клиент се прилично јасни, вашата работа како филијала е малку попредизвикувачка. Дел од ова произлегува од фактот дека има многу придружни трговци. 

Вашиот успех зависи од тоа колку добро можете фати (и убеди) публика.

Точно како се прави ова е местото каде што се случува магијата. Постојат различни методи кои можат да се вработат придружни трговци. На пример, може да одлучите да имате едноставен блог со придружни врски вградени во него. Или можеби изградете е-книга, направете животен терен преку стрим или создадете подкасти и видеа.

Настрана формата или медиумот на вашата комуникација, треба исто така да одлучите кој тон сакате да го прифатите на вашата публика. 

Дали ќе ги истуширате со еднорози и сонце за производот? Дали ќе им дадете идеи и нежно ќе ги разголите кон она што го продавате? Кои било или сите од овие методи се можни, но има неколку модели што сум ги видел како функционираат прилично добро. 

Различни пристапи кон деловниот маркетинг бизнис  

1. Модел на инфлуенсер

Влијанија се луѓето кои се во можност да го привлечат вниманието на широката публика. Тие градат големи групи на лојални следбеници и се во состојба да ги поколебаат кон одредени мислења или дури и производи (па оттука и терминот „инфлуенсер“).

Кои се влијателите:

 • блогерите
 • YouTubers
 • Подкастери
 • Корисници на социјални медиуми

Врз основа на нивната популарност, влијателите ќе ги испробаат производите и ќе и ги претстават на својата публика на различни начини. Некои може да понудат непристрасни мислења, додека други можат директно да промовираат, да покажат модели за употреба или да користат моќ на какво било друго средство за зголемување на свеста на публиката.

Во овие ситуации, тие ќе обезбедат придружни врски што нивните следбеници можат да ги користат за купување на производите. Секој пат кога ќе се изврши купување, инфлуенсерот ќе добие провизија од брендот што го продава.

Инфлуенсерите имаат огромна разновидност на вкусови и можеби ќе бидете шокирани од можностите. Ајде да погледнеме неколку примери.

Забележителни влијанија

Феликс Арвид Улф Кјелберг или PewDiePie

Феликс Арвид Улф Кјелберг или PewDiePie

Платформа на избор: YouTube

PewDiePie постои толку долго што најверојатно не му треба вовед. Со повеќе од десет години на YouTube, тој создаде следново што може да ги освои повеќето земји ако се бројат броевите.

Игнорирајќи ја природата на неговата содржина, PewDiePie е влијателниот модел, користејќи ја не само својата претплатничка база, туку и медиумите и возбудувањата да се искачат на врвот. Поради ова, сè што ќе допре се претвора во злато и тој ја носи дома не само сланината, туку и целата свиња.

Пат Флин

Пат Флин

Платформа на избор: Блог

Како просечен eо, кој поминува низ некои тешки периоди исто како и многумина од нас, Пат Флин е совршена икона што може да ја искористи публиката. Ова тој го стори со голем ефект и покрај неговиот блог: Паметен пасивен приход.

Тој ги споделува своите мисли и искуства во здружениот маркетинг за да им помогне на другите, како што вели името на блогот, да изградат приход. Пет исто така користи подкасти и одржува работилници за споделување на своето богатство на знаење.

Предности на моделот на инфлуенсер

Убавината на влијателите е во тоа што тие не мора навистина да прават нешто посебно. Луѓето сакаат (или мразат) и ги следат природно и во огромна група. Како што може да се каже, „ти правиш, поглаваре.

Поради нивното масовно следење, влијателите се многу сакани од огласувачите. Тие често се разноврсни и можат да ги пополнат потребите на повеќе профили на брендови. Најдобро од сè, има толку многу фокус на нив што што и да предложат или промовираат, веднаш доаѓа под центарот на вниманието.

Предизвици на влијателни лица 

И покрај големата популарност, на влијателите честопати им се заканува ризик од брз пад. Нивниот најлош кошмар е да се разбудат еден ден и да откријат дека станале минато и повеќе не се во тренд. Впрочем, публиката е непостојана.

Покрај тоа, поради огромното следење и контрола, малите инциденти можат брзо да прераснат во поголеми. Промовирањето на „лош“ производ може да резултира со огромна и непосредна реакција од лутата публика.

2. Нике-фокусиран модел

Партнери на здруженија со похируршка стратегија ќе гледаат кон градење на мало, но фокусирано следново во одредена ниша. Како и кај инфлуенсерите, платформата по избор може да варира. Типично, сепак, нивниот избор на содржина нема.

Маркетинг на филијали на фокусирани на лажат:

 • блогерите
 • Сопственици на веб-страница
 • Експерти во лажат пазарот
 • Техничари

Ова е најчестиот деловен модел на здружени маркетинг - градиш веб-страница, блог или дури и YouTube канал околу нишата. Вашата цел е да го привлечете вниманието на многу специфична група на луѓе.

Иако на прв поглед, бројките може да изгледаат ниски во споредба со моделот на инфлуенсер, оние кои се најмногу заинтересирани за вашата лажат, исто така, веројатно ќе купат работи што ги препорачувате. Маркетите за ниши не се нужно одделени од влијателни влијанија, особено меѓу попопуларните ниши, како што е храната.

Исто така прочитајте -

Забележителни трговци со ниши

Марк Вајнс од Мигралологијата

Марк Вајнс од Мигралологијата

Платформа на избор: Јутјуб / лажат: Храна и патувања

Марк Вајнс (Мигратологија) е еден од моите омилени бидејќи сакам храна од сите видови, особено зачинета храна. Тој е момче родено во Америка, кое се преселило во Тајланд и едноставно се потопило во културата на храна таму.

Во раните денови, Марк талкаше по улиците покажувајќи примери од реалниот живот на локалната улична храна. Како што се прошируваше неговата слава, тој го задржуваше најголемиот дел од фокусот на Тајланд, но вклучи и други области во неговиот опсег, како што се САД, па дури и Африка.

Рајан Каџи од Рајан Светот

Рајан Каџи од Рајан Светот

Платформа на избор: YouTube / лажат: Играчки

Првото нешто што треба да го знаете за Рајан Каџи (Светот на Рајан) е дека тој е дете. Ова осумгодишно момче има претплатена публика од над 26 милиони од целиот свет. Да се ​​стави тоа во перспектива, целото население на Австралија е пониско од претплатничката база на Рајан.

На својот канал на ЈуТјуб, Рајан се забавува еден тон сам или понекогаш со пријателите. Неговата работа: да ги сподели со светот сите одлични начини за забава. На патот, тој погледна неколку играчки, храна и други работи што ги сакаат децата.

Додека тој многу се забавува, Рајан замина и со околу 25 милиони долари заработка од 2019 година. Ова е едно дете кое најверојатно ќе се лута во играчки до крајот на својот живот.

Дејвид Јансен од Преглед на VPN

Дејвид Јансен од Преглед на VPN

Платформа на избор: веб-страница / лажат: приватност и безбедност на Интернет

Дејвид работи придружна страница - Преглед на VPN, тоа е високо насочено кон апликациите за приватност на Интернет - пред се виртуелни приватни мрежи. Тој пренесува знаење не само за тоа како, туку и зошто корисниците треба да ги бранат своите дигитални права.

Ова е лажат што гради вредност во реална смисла, особено со оглед на тоа колку нападни дури и легитимни компании стануваат денес. Се разбира, има многу забавни работи што можете да ги направите и со истите апликации.

Предности на лажат маркетинг

Овој сегмент на придружен маркетинг е можеби најлесно да се тргне од врата. Се што ти треба е соодветна платформа и да започнат да создаваат содржина. Пред сè, важно е да бидете свесни за нишата во која сте и да градите содржина погодна за тоа.

Трошоците за влез можат да бидат неизмерно ниски и ако сте посветени доволно, содржината може да се гради стабилно. Сè што ви треба е страст, компјутер со пристап до Интернет, веб хостинг и некои вештини за истражување.

Предизвици со кои се соочуваат продавачите на лажат

Поради ниската цена на влез, лажат на пазарот, а сите се обидуваат да тврдат дека се експерти. Во рамките на таа група има врвни трговци со ниши кои веќе имаат зафатено добар дел од уделот на пазарот и канџи со канџи може да биде како да се обидувате да го скалите Монт Еверест.

Маркетите за ниши во голема мера зависат и од алгоритмите за пребарување и социјалните мрежи за да им помогнат да управуваат со сообраќајот. Ова може да биде многу непостојано и она што работи денес едноставно може да исчезне преку ноќ и да биде веќе замирено за утре.

3. Дигитален концепт на Мегамал 

Во текот на изминатите бројни години, светот стана уште повисоко дигитален. Комбинација на фактори доведе до огромна експлозија во дигиталниот малопродажен простор. Дел од ова се должи на зголемената пенетрација на Интернет, како и трговијата без граници.

Да се ​​добие парче од оваа пита е малку потешко сепак. Поради обемот потребен за успех во дигиталниот мегамал простор, оние што бараат влез се типично горили со 800 килограми со вештини и пари за да ги поддржат своите потфати.

Кој влегува во овој простор:

 • Стартап
 • Основани, добро финансирани филијали
 • Медиумски компании

Со зголемувањето на вредноста на просторот за дигитален маркетинг, повеќе играчи влегуваат во оваа одредена категорија. Дел од ова беше изградба на успешни здружени маркетинг кариери, но други интереси, како што се ризични капиталисти, исто така го видоа потенцијалот.

Забележителни играчи на концепти на дигитални Megamall

Вчерашниот службениот времето

Вчерашниот службениот времето стана толку многу име на домаќинство што многумина не сфаќаат дека всушност е придружна страница. Прераснувајќи во Голијат на патувања преку Интернет, има прсти во скоро сите аспекти на бизнисот и заработува пари од хотели, авиокомпании, други туристички компании и многу повеќе.

Тие имаат задржување на приближно 10% од вкупните глобални трошоци за патувања - тоа е неверојатно 546 милијарди долари на последна проценка. Најголем дел од парите што ги заработуваат се од рекламирање кликнато, така што нивната содржина може да биде независна и водена од корисникот колку што сакаат.

WireCutter

WireCutter е одличен пример за две работи. Првиот е премин на ниша-базирана филијала кон концептот мегамал. Вториот е инвестициски фондови да преземат контрола врз успешен субјект и да го придвижат кон концептот мегамал.

Тоа е демонстрација два во еден за тоа колку вредност и пари има во оваа скала на придружен маркетинг. WireCutter кога беше независен беше фокусиран на пазарот на технологија и технолошки опрема, кој беше задржан дури и со Стекнување на NYујорк Тајмс.


Успех во маркетингот на филијали не е само индивидуална кампања 

Со целиот овој разговор за успех, може да биде лесно да се шармирате од мамката за придружен маркетинг. Ако ова е навистина она што го сакате, треба да знаете дека и покрај потенцијалот, успехот не се гради преку ноќ. Ова е особено точно кога станува збор за заработка во здружениот маркетинг бизнис.

Не е нешто за што можете да ставите X часа, а потоа оставете да трошите пари до крајот на вашиот живот. Филијалата на маркетинг е повеќе од работа со полно работно време и за да бидете навистина успешни, бидете подготвени да вложите напорна работа со долги часови.

Настрана тоа, треба да земете предвид уште неколку работи пред да започнете:

Правење вистински избор

Совпаѓање на индустријата - Иако е важно да направите нешто за што сте навистина страствени, имајте во предвид дека не секоја индустрија го има истиот потенцијал. Идеално, внесете еден што има воспоставен екосистем на значајни брендови и побарувачка - плус сè уште расте. 

Партнерство - Под партнер мислам на брендови и ова е област на здружени трговци треба да пристапат со малку претпазливост. Брендовите не се секогаш ваши пријатели, а понекогаш и може да се обидат да ве измамат од вашиот фер удел на заработка. Изберете вистински партнери и тесно соработувајте со оние што ги избирате.

Пристап кон содржината - Одлучете напред, започнете која платформа ќе биде онаа на која живеете или умирате. Не обидувајте се да се засновате на сите, па дури и на повеќе на почетокот. Тоа е одреден рецепт за кршење на срцето. Не сите платформи се погодни за различни пристапи, затоа добро разгледајте ги вашите.

Агол на маркетинг - Одлучете како ќе ги пласирате вашите содржини. Дали ќе одите на златно училиште и ќе се потпрете на вашето Вештини за оптимизација за цртање сообраќај во пребарувачот? Или сте подготвени да инвестирате средства и да фрлите пари во промоции на ППЦ и социјалните медиуми? Јас би препорачал да размислите за холистички пристап.

Доставете вредност на вашите корисници

Без оглед какви платформи, модели или избори правите, секогаш запомнете дека ви требаат следбеници, гледачи или читатели. Тие се вашиот клучен извор на приход и единствениот начин да ги привлечете и задржите е нудејќи им вистинска вредност.

Ова не значи дека им давате постојани бесплатни слики или слично, но доставувајте им нешто. Ако сте забавувач - направете ги да се забавуваат. Ако сакаат да ја видат културата на храна - одете истражете и покажете им. Ако водат бизнис - покажете им како да ги поедностават решенијата или да ги решат проблемите.

Земете го на пример случајот со TripAdvisor. Голем дел од причината за нивниот успех е тоа што тие нудат толку многу корисни информации како што се водичи и совети од оние кои навистина ги искусиле местата. Вредноста е незамислива.

Места за да се придружите на придружните програми

Ако сте подготвени да започнете да заработувате пари, постојат два главни типа на места кон кои можете да гледате. Првите и најдиректните се брендовите кои водат свои придружни програми. На пример, многу издавачи на софтвер ќе имаат придружни програми како Управувајте со Нинџа или дури и Microsoft Advertising.

За оние кои сакаат да работат со поголема стабилна марка, тогаш може да биде подобра идеја да бараат придружни мрежи. Овие вклучуваат многу големи имиња како Џеј Огранок, Shareasale, И многу повеќе.


Најчесто поставувани прашања во здружениот маркетинг

Дали здружениот маркетинг е ист како мрежен маркетинг?

Бр

Кога учествувате во програма за мрежен маркетинг, во основа учествувате во типот на операција со франшиза. Како мрежен продавач, обично плаќате претходна цена за продажба на производи / услуги преку директна продажба.

Филијалата на маркетингот се разликува од мрежниот маркетинг специфично на овој начин: Компанијата со која се пријавувате ве наградува за секој клиент што ќе го донесете како резултат на вашите маркетинг напори. Вие добивате плата секој пат кога возите клиент или водите до деловна активност со која сте поврзани - наместо да чекате да бидете платени секогаш кога ќе продадете производ.

Кој ја започна првата придружна програма преку Интернет?

Според Small Biz Trends, првата онлајн придружна маркетинг програма беше направена преку компанија наречена PC Flowers & Gifts, во средината на 1990-тите години на минатиот век. Вилијам T. Тобин ја основал мрежата Продиџи како средство за започнување програма за споделување приходи. Тобин беше во можност да убеди илјадници филијали да ги промовираат производите на неговата компанија и се роди нов метод за маркетинг преку Интернет.

Кои се филијали?

Во придружниот маркетинг, придружните компании се луѓе кои пласираат производи за компанија. Филијалата (честопати се нарекува издавач) може да биде една личност или цела деловна активност. Како филијала на одредена компанија, вие би ги пласирале производите / услугите на компанијата со цел да извршите продажба за компанијата. Најверојатно, би ги промовирале производите на вашата веб-страница или блог.

Каде можам да се регистрирам со придружна програма?

Придружни можности има насекаде. Еден пример е придружната програма на Амазон. Без разлика дали се регистрирате како индивидуа или деловно, ќе се регистрирате, да започнете рекламирање преку вашата веб-страница и / или деловна активност и да започнете да заработувате пари кога другите ќе одговорат на вашите маркетинг напори.

Може да станете здружени продажби на еден или два начина.
Може да се регистрирате со придружна програма на постоечка компанија (како што е програмата на Амазон и помали трговци). Ова би значело дека ќе ги промовирате рекламираните производи за коишто се потребни Amazon. Секојпат кога ќе го промовирате бизнисот и испраќате водички на тој начин, ќе бидете платени.

Другата опција е да се приклучите на придружна мрежа (како што се Комисиските споеви и ShareASale) и да се поврзете со трговци кои веќе се во мрежата. Aboutе зборуваме повеќе за ова во Најчесто поставувани прашања # 6 и # 7.

Кои се некои од популарните придружни мрежи?

Филијала на CJ од Коверсант - нуди различни нивоа на услуги и пакети
Shareasale - силна репутација на чесен и фер и позната по брза технологија
Радиус на влијанија - лесна за употреба платформа софтвер-како-услуга (SaaS)
Амазон соработници - над еден милион производи на располагање
Clickbank - повеќе од шест милиони производи, со акцент на производи за дигитални информации
Rakuten - една од врвните компании за електронска трговија во светот

Како плаќаат филијалите?

Како филијала, можете да добиете плата на различни начини; тоа ќе го утврди компанијата со која сте поврзани.

Ова се основните опции:
Цена по продажба (CPS) - добивате паушална такса по продажба или процент од вредноста на корпата.
Цена по олово (CPL) - Вие добивате плата за секое потврдено, пополнето олово.
Цена по кликнување (CPC) - Ви се плаќа за возење сообраќај преку кликнување на реклами.
Цена по акција (КПД) - Вие добивате плата кога луѓето завршуваат активности што ги рекламирате (како што се формулари за понуди или анкети).

Што е здружено колаче?

Партнерско колаче е иста работа како и обично колаче (следи податоци). Наместо да ги следите информациите за најавување како што ќе прави обичното колаче, тие ги следат податоците за вашата придружна сметка - така добивате кредит ако некој на страницата што се следи изврши купување врз основа на упатувањето рекламирање.

Колку трае обично здружено колаче?

Времетраењето на колачето зависи од трговецот. Некои придружни програми им дозволуваат на колачињата да складираат и пренесуваат информации до 90 дена, додека други ги следат податоците само 24 часа (што е грозно од гледна точка на придружник).

Дали ми треба веб-страница за да започнам како филијала>

Не треба да имате веб-страница како придружна компанија - сепак има веб-страница обично ја подобрува вашата шанса да заработите повеќе пари. Вашите придружни врски можете да ги објавувате на веб-страниците на социјалните медиуми кои го дозволуваат тоа, на пример.

Еден начин да се пласира како придружна компанија без веб-страница е на YouTube. Сепак, веројатно ќе ви биде многу полесно да го промовирате како издавач ако имате веб-страница. Во најмала рака, треба да имате блог на кој можете да пазарувате како придружна компанија.

Запомнете дека колку повеќе места рекламирате, толку поголем одговор ќе добиете - тоа е игра со броеви. Исто така, не заборавајте да објавувате линкови до сите ваши страници на социјалните медиуми, блогови и други веб-страници преку таблата; ако рекламирате преку канал на YouTube, на пример, не заборавајте да објавувате линкови до вашите веб-страници, канали и страниците на социјалните медиуми таму.

Што е извор на податоци за производот?

Внес на податоци за производи е список на производи и нивни атрибути, организирани и прикажани на таков начин што купувачите можат да донесуваат одлуки за купување врз основа на дадените информации. Овој вид рационализирана информација го олеснува партнерот да продава производи на корисници на веб-страници. Напојувањето на податоците за производот може да се претвори во описи, врски со слики и врски со кликнување што посетителите можат да ги користат за да донесат информирани одлуки за купување.

Што значи EPC?

EPC се залага за заработка на клик. Ова е важна метрика за филијали. Тоа обично укажува на тоа колку партнер може да очекува да заработи по секои 100 кликнувања на врската.

Што значи ЕПМ?

ЕПМ се однесува на заработка на 1,000 впечатоци обезбедени од издавач или веб-страница.

Дали има трошок за пријавување за придружна програма?

Не. Ако се приклучите на програма како придружна компанија, обично не треба да плаќате такса.

За Џери Лоу

Основач на WebHostingSecretRevealed.net (WHSR) - преглед на хостинг доверлив и користен од корисниците на 100,000. Повеќе од 15 години искуство во веб хостинг, Филијалата маркетинг и SEO. Соработник на ProBlogger.net, Business.com, SocialMediaToday.com и многу повеќе.