Прирачникот за политика за едноставна приватност (и колаче) за сопствениците на веб-страниците

Напис напишан од: КериЛин Енгел
 • Совети за блогирање
 • Ажурирано: Март 25, 2020

Заработување на приход од вашиот блог е многу полесен потфат отколку започнување традиционален бизнис и не мора да ги проверувате законите за зони или да аплицирате за градежни дозволи.

Сепак, тоа не значи дека нема законски барања што треба да ги почитувате.

Една од најнезабудливите но неопходни законски барања е политиката на приватност, и ова важи за сите веб-сајтови, големи или мали. Ако сте мал бизнис или дури и само блогер кој не заработува приход од вашата веб-страница и не сте сигурни зошто на прво место ќе ви треба, можеби ќе бидете изненадени.

Шансите се прилично големи (можеби и да не сте свесни за тоа) - собирање разни форми на информации од вашите посетители, нивно следење со аналитика или прикажување реклами. За многу од овие активности, шансите се доста големи дека треба да имате политика за приватност.

Што е политика за приватност?

Политика за приватност е документ кој детално ги опишува личните информации што ги собирате од вашите корисници, како го користите и како го чувате приватно.

Точната содржина што е потребна ќе зависи од важечките закони или политики. Исто така, дефиницијата за тоа што претставува "лични информации" варира, но честопати ги вклучува имињата и адресите на е-пошта, а понекогаш и IP-адресите и колачињата на пребарувачот.

Податоци = пари

Во ерата на информации, податоците се новата валута. Приватни информации за поединци се многу корисни за рекламни, бизниси и влади.

Денес, многу земји ја сметаат приватноста како фундаментално човеково право и имаат усвоено законодавство за заштита на поединците од нивните информации што се собираат и користат без нивно знаење. Законите за приватност на податоци обично бараат секој што собира лични податоци преку својот веб-сајт треба да има изјава за тоа како и зошто го прават тоа.

Според многу закони за приватност, можете да бидете казнети или дури и да ги гонат ако собирате лични информации без да ги информирате вашите корисници или ако ја прекршите вашата политика за приватност.

Закони за приватност во различни земји

Совет: Се прашувате дали ова важи за вашата земја? Информативен штит е одличен ресурс за да дознаете повеќе за законите за приватност на вашата земја, иако легалното може да биде тешко за толкување.

Ажурирања: БДПП

GDPR се залага за Општи регулативи за заштита на податоците. На најосновно, прецизира како личните податоци треба да бидат легално собрани, користени, заштитени или интеракција со нив.

Апликациите на GDPR вклучуваат:

 • Основата на работење на ентитетот е во ЕУ (ова се однесува дали обработката се одвива во ЕУ или не);
 • Ентитетот што не е основан во ЕУ нуди стоки или услуги (дури и ако понудата е бесплатна) за луѓето во ЕУ. Ентитетот може да биде владини агенции, приватни / јавни претпријатија, поединци и непрофитни организации;
 • Ентитетот не е основан во ЕУ, но го следи однесувањето на луѓето кои се во ЕУ, под услов таквото однесување да се одвива во ЕУ.

На кратко, GDPRR се однесува на вашата организација дали си со седиште во ЕУ или не.

Казните за БДП

Бизнисите кои не се во согласност со барањата на GDPR може да се соочат со големи казни до 4% од годишниот годишен глобален приход на компанијата или € 20 милиони (кој е поголем).

Додека власта може да го ескалира предметот на високо ниво на парични казни, тоа ќе започне со предупредување, потоа укор, а потоа суспензија на обработка на податоци, пред да се изрече парична казна.

За подобро разбирање на оваа нова регулатива, ве молиме погледнете оваа информација од Европската комисија.

Кога ви треба политика за приватност?

Секогаш и тогаш го добиваме прашањето „кога“.

Кога ви треба политика за приватност?

Дали сите веб-страници и мобилни апликации имаат потреба од политика за приватност?

Еве неколку можности за тоа зошто можеби ќе треба политика за приватност:

 1. Тоа може да се бара со закон. Десетици земји ширум светот имаат закони кои бараат политики за приватност ако живеете во нивната јурисдикција, или ако собирате информации од нивните граѓани.
 2. Од трета страна може да побарате од вас. Многу услуги што собирале информации преку вашата веб-страница, како што се Google AdSense и Amazon Affiliates, бараат да имате политика за приватност.
 3. Тоа е вистинската работа. Да се ​​биде транспарентен и да споделувате искрени информации за тоа кои податоци што ги собирате и како го користите, оди долг пат кон воспоставување доверба со вашите корисници. Собирањето и користењето на нивните податоци во тајност е измамен и опкружен - и затоа е нелегално во многу земји.

Ако не сте сигурни дали ви треба политиката за приватност или не, подобро е да бидете безбедни од жал.

Што треба да се вклучи во вашата политика за приватност?

Кога креирате политика за приватност, точните потребни информации ќе зависат од важечките закони или политики.

Генерално, повеќето закони за политика за приватност бараат да ги информирате вашите корисници за:

 • Вашето име (или бизнис име), локација и информации за контакт
 • Кои информации што ги собирате од нив (вклучувајќи имиња, адреси за е-пошта, IP адреси и сите други информации)
 • Како ги собираш нивните информации и што ќе го употребиш
 • Како си ги чувате нивните информации безбедно
 • Без разлика дали или не е опција за нив да ги споделат тие информации, како можат да се откажат и последиците од тоа
 • Сите услуги на трети лица што ги користите за да ги собирате, обработувате или складирате тие информации (како што е сервис за електронска пошта или рекламна мрежа)

За Google AdSense, вашата политика треба да ги информира вашите корисници:

Потребна содржина на политика за издавач на Google AdSense (извор).
 • Гугл и други продавачи на трети лица користат колачиња за да им служат на реклами засновани врз претходните посети на корисникот на вашата веб-страница.
 • Користењето на Google на колачињата DoubleClick (колаче кое се активира кога корисниците ја посетуваат веб-страницата на партнерот и гледаат или кликнат на реклама) им овозможува на Google и неговите партнери да прикажуваат реклами на своите корисници врз основа на нивната посета на вашите веб-страници и / или други сајтови интернет.
 • Корисниците можат да се откажат од употребата на колачето „DoubleClick“ за рекламирање базирано на интерес со посета Подесувања на реклами во Google.
 • Информирајте ги за продавачите на трети лица и рекламните мрежи кои прикажуваат реклами на вашиот сајт и обезбедуваат врска до нив.
 • Информирајте ги вашите корисници дека можат да ги посетат овие веб-страници за да се откажат од употребата на колачиња за рекламирање базирано на интерес (ако продавачот или мрежата на реклами ја нуди оваа можност). Алтернативно, можете да ги насочите корисниците да се откажат од употребата на колачиња на некој од трети лица, за рекламирање врз основа на интереси, со посета aboutads.info.

За Affiliates на Амазон, ќе треба да ги информирате вашите корисници:

Потребна содржина на политиката за Amazon Associates (извор).
 • Како собирате, користите, складирате и откривате податоци собрани од корисници
 • Дека трети лица (вклучувајќи Амазон или други рекламни) можат да послужат содржина и реклами, да собираат информации директно од корисниците и да поставуваат или препознаваат колачиња во нивните прелистувачи

Бидете сигурни да се избегне сложено пишување, жаргон или legalese. Иако документот за политика за приватност е за заштита на вас, тоа е исто така за информирање на корисникот. Обидете се да ја задржите вашата политика за приватност кратка и концизна и лесно разбирлива.

Алатки за креирање политики за приватност

Иако би било идеално да ангажирате адвокат за да бидете сигурни дека вашата политика за приватност е во согласност со сите важечки закони, тоа не е трошок кој секој блогер може да си го дозволи.

Можете да ги следите горните точки погоре, за да напишете своја политика за приватност на едноставен, лесен за разбирање јазик. Сепак, тоа нема да осигури дека вашата политика ги следи сите важечки закони во вашата земја.

Наместо тоа, тука се и некои онлајн алатки и ресурси за да креирате своја политика за приватност.

1-iubenda политика генератор

Мапа на: https://www.iubenda.com/

iubena им помага на корисниците да генерираат политика за приватност во три чекори:

 1. Додајте го името на вашиот веб-сајт,
 2. Додадете ги услугите (на пр. Google AdSense) што го користите и видот на податоците што ги собирате,
 3. Вметнете ја вашата политика на страницата.

* Кликнете на сликата за зголемување.

Генерирајте политики за приватност на осум различни јазици за веб-сајтови и мобилни апликации користејќи Iubenda (видете демо).

Најдобриот дел од iubenda - вашата политика за приватност е хостирана на нивните сервери. Ова значи дека системот може автоматски да го ажурира законскиот текст кога законот ќе се смени.

Повеќе од 600 услуги, вклучувајќи Facebook Like, Google Adsense, Google Analytics, копче LinkedIn, Twitter, Alexa Metrics, Amazon Associated; претходно конфигуриран во системот iubenda.

Дали е подготвен ЈУБЕНД БДП?

Краток одговор - Да. Iubenda дава целосно решение за усогласување со GDPR.

По цена од $ 39 / mo (ouch!), Системот ќе помогне:

 1. Генерирајте ја вистинската политика за приватност и колачиња,
 2. Прикажи колачиња за колачиња и објавува колачиња за профилирање само кога е дадена согласност, и
 3. Следете, снимајте и добивајте согласност од корисникот со алатката за внатрешно управување со приватност.

Добивање на обелоденувања: КОСР е поврзан со Јубенда. Зачувајте 10% на првата година кога сте нарачајте iubenda преку оваа врска

2 - купува политика генератор

Мапа на: www.shopify.com/tools/policy-generator

Shopify обезбедува едноставна алатка во која можете бесплатно да генерирате политика за наплата и услови за услуги.

Исто така - прочитајте го нашиот преглед на Shopify.

Вие едноставно можете да кликнете на полето за избор „Прескокни проба на проверка“ и бесплатно да ја креирате вашата политика за приватност.

Ставете ја вашата Политика за приватност во место денес

И покрај тоа што може да изгледа како да се расправаме, со исклучувањето на овој важен аспект на вашиот блог може да резултира во проблеми низ линијата. Вие навистина не сакате да ризикувате да бидете забранети од вашите мрежни рекламни мрежи или да бидат тужени од посетител на веб-страница.

Заштитете се со користење на една од горенаведените алатки за да ја креирате вашата политика за приватност сега, и нема да морате да се грижите! Процесот исто така ќе ви помогне да се запознаете со корисни детали за приватноста на корисниците.


Општи услови: 

Тимот WHSR и писателот на оваа статија не се адвокати. Ништо на оваа веб-страница не треба да се смета за правен совет. Кога се сомневате, најдобро е да се консултирате со специјалист за интернет адвокат за да утврдите дали сте во согласност со сите важечки закони за вашите јурисдикции и вашите случаи на употреба.

За KeriLynn Engel

КериЛин Енгел е стратег за креирање на текстови и маркетинг на содржини. Таа обожава да работи со бизниси B2B & B2C за да планира и креира висококвалитетна содржина што ја привлекува и конвертира нивната целна публика. Кога не пишувате, можете да ја најдете како чита шпекулативна фантастика, гледа Starвездени патеки или игра фантазии на флејта на Телеман на локален отворен микрофон.

Поврзете се: