Најдобри практики за блогирање за непрофитни Блогови

Член напишан од:
  • Совети за блогирање
  • Ажурирано: Дек 05, 2019

Блогот е повеќе од само начин да објавувате статистика и соопштенија за вашата компанија. Всушност, правилно се користи, блогирањето за непрофитна организација може да биде неопходна алатка за понатамошно зајакнување на брендот на вашиот бизнис и да се вметне малку човештвото.

Ако сакате да пробате блогирање за добротворни цели, тогаш постојат неколку практики што треба да ги донесат за да може го прават најдобриот блог тоа може да биде.

Не треба да биде изненадување што многу непрофитни идеи за блогирање се слични за блоговите воопшто. Тоа е затоа што, во крајна линија, без разлика дали се обидувате да бидете еден од непрофитните блогови или не, се работи за креирање содржини што резонираат со вашите читатели.

Значи, ајде да започнете!

7 Најдобри практики за блогирање за непрофитни примери

1. Комуницирање со вашите корисници

на најголема блогирана грешка дека повеќето луѓе за непрофитни организации не треба да се ангажираат со нивната публика / корисници. Блогот не е само место за вас да ставате статии за вашата добротворна работа и достигнувањата на компанијата, исто така може да биде место за комуникација директно со вашата публика.

Кога ќе поставите блог пост или статија, прашајте ја публиката што мислат за тоа. Со тоа, не само што ќе започне дијалог меѓу вас и вашите корисници, туку исто така ќе ја хуманизира вашата организација. Ако сте блогирање за добротворни цели, давајќи му на вашиот персонал глас помага да ги потсетите корисниците дека луѓето што ја водат вашата организација или бизнис се вистински луѓе, а не само некоја корпоративна машина.

Примери за реалниот живот

Користење на онлајн маркетинг, односи со јавноста и социјалните медиуми, M + R е еден од најдобрите непрофитни блогови, кои не само што комуницираат со своите корисници, туку и директно ја бараат нивната помош.

M + R е непрофитна организација на социјални медиуми која им помага на други непрофитни добивки признавање за нивната кауза.

Секоја година, тие ги изведуваат "Студија на репери"Што е огромна студија за непрофитна цел која успешно успеа да ја подигне свеста и средствата за поддршка на нивните програми. За да добиете што е можно повеќе податоци, M + R им помага на своите читатели да придонесат за нив 2019 студија со волонтерство за да биде дел од нивното истражување.

И за оние кои учествуваа во студијата, М + Р ќе даде индивидуализирана анализа на нивната организација и ќе ја спореди со други организации со слична големина и тип. Ова е одличен пример за ангажирање со вашата публика и охрабрување да учествувате за добра причина.

2. Вработи писатели или да добиете гости блогери

Одржувањето со доследен распоред за блогирање може да биде огромно, особено ако само го извршувате сами. Ако имате проблем да ги пронајдете непрофитните идеи за блогирање, тогаш ангажирањето на хонорарец или стажант за да пишувате за вас може да биде решение.

Со тим на писатели, лесно можете да ги проширите своите блогирачки должности за да го намалите обемот на работа. Плус, тоа го прави закажување на објавите во вашиот блог многу полесно со назначување на секој член за еден месец или поставување квота за вашиот тим.

Доколку не сте подготвени да го проширите вашиот тим за пишување, исто така можете да одберете гостин блогери да придонесат кон вашиот блог. Без разлика дали тоа ќе биде вашиот составен дел, членови на одборот, волонтери или експерти во индустријата, користејќи гостин блогер нуди еден тон предности.

Покрај тоа што имате повеќе содржини на блог (што не треба да се напишете), гостинските блогери можат да донесат нови перспективи кои можеби нема да ги разгледате. Ако тие се поддржувачи, тие можат да споделат лични приказни кои се однесуваат на вашата кауза или како вашата организација им помогнала. Плус, тие се со поголема веројатност да ја споделат својата работа на нивната мрежа, дополнително да го зголемат вашиот кредибилитет и да го достигнат.

3. Покажете ги вашите автори

Единствена цел за отпочнување на непрофитен блог е да се покаже човечка страна на вашата организација и да се избегне типичниот пристап за барање на свесност или донација. Не само што го прикажува авторството на вашата содржина, ја хуманизира вашата организација, но исто така им овозможува на вашите читатели да стават лице на вашиот блог, што ги прави поподложни.

Најлесен начин да го направите ова е да додадете авторски биографии на вашите блог постови. Можете дури и да го направите чекор понатаму да ги објавувате статиите кои ги потенцираат штабовите, писателите, па дури и волонтерите во вашата организација.

Примери за реалниот живот

NonProfit Pro додава слика на целиот блог за да ги прикаже своите автори.

Непрофитна Про е одличен ресурс за непрофитни професионалци, но начинот на кој тие ги истакнуваат своите соработници е одличен пример за да ги покажете вашите автори. Веднаш штом ќе ја вчитате нивната страница на блогот, ќе ја видите сликата на авторот заедно со статијата. Скролувајте надолу понатаму ќе видите целата слика на блогерите на персоналот, за што можете да кликнете на за да видите повеќе информации.

Дури и ако сте блогирани за добротворни цели, ако вашите читатели не можат да ги видат луѓето кои ја сочинуваат вашата непрофитна организација, ќе им биде тешко да се поврзат со безлична организација.

4. Сподели релевантни приказни

Ако сакате објавите на вашиот блог да се поврзат со вашите читатели, тие треба да бидат способни да повикаат моќни емоции. Најдобар начин да го направите ова е да Сподели лични и релевантни приказни за вашата непрофитна организација.

Раскажувањето на овие приказни преку видео или визуелна содржина е исто така одличен начин да ги инспирира и да ја информира вашата публика.

Примери за реалниот живот

Еди Ведер ја споделува својата приказна на ИО и како ја поддржува каузата.

Истражувачкото партнерство на ИО започна видео кампања наречена "Причина на бран", Што им овозможува на гледачите да имаат близок и личен изглед на три лица кои живеат со ИО. Преку видео, ЕБРП успеа да создаде моќна врска со своите гледачи со прикажување на личностите на жртвите на ИО.

Освен тоа, тие исто така го имаа Еди Ведер од Перл Џем, кој е и член на одборот на ЕБРП, ја споделува својата приказна за тоа како и зошто ја прифати причината како свој, за да му даде поголема тежина на организацијата.

Се разбира, ако не сте способни за правење видеа, визуелната содржина како што се илустрации или дури и инфографиката може да биде одличен начин да ги пренесете вашите непрофитни цели на неочекуван начин. Само запомнете дека основата на сите ваши непрофитни идеи за блогирање треба да се врти околу содржината што е привлечна.

5. Ставете ретроспектива на вашите волонтери

Исто како што е важно да се истакне причината за вашата непрофитна организација и нејзиниот персонал, подеднакво е важно да ги истакнете и вашите волонтери.

Ако има луѓе што волонтираат за вашата кауза, без разлика дали тоа е преку прибирање финансиски средства, да се биде член на комитет, или дури и блогирање на гости, важно е да ги истакнете одвреме-навреме и да покажете како ја помагаат вашата организација.

Придобивките од ставање во центарот на вниманието на вашите волонтери е дека: A. Ги проверуваат вашите волонтери за времето и напорите што ги вложат; Б. Ќе ги инспирирате другите да се вклучат; C. Поголема е веројатноста луѓето да ги споделат своите волонтерски напори со своите пријатели и семејства, што помага да се шири свеста и да се доведат луѓето назад кон вашиот блог.

Примери за реалниот живот

PAWS ги слават своите волонтери со давање страница посветена на нив.

ЛАПИ е одличен пример за прикажување и нагласување на вашите волонтери. Не само што наведуваат кои се нивните волонтери во годината, туку исто така имаат и Партија на волонтерска благодарност за да ги прослават своите волонтери.

Вие не треба да одите до некој настан за да ги прославите вашите волонтери. Едноставен блог пост или дури и видео (исто како оваа од Сојузот на миленичиња на Голема Орландо), благодарение и признание на вашите волонтери е повеќе од доволно.

6. Повторна употреба и повторна содржина

Кога блогирате за добротворни цели, има големи шанси да се сретнете со бројни често поставувани прашања од вашите посетители. Поголемиот дел од времето, овие прашања веројатно имаат одговор на акции, но вашата публика едноставно не знае каде да ги пронајде.

Ова е местото каде што повторна употреба и повторна употреба на стара содржина како нови блог постови може да помогне во решавањето на овие проблеми. Додека страната за Најчесто поставувани прашања е корисна за овие прилики, креирањето на блог пост ви овозможува да одговорите на конкретни прашања или теми и да одите во поголеми детали.

Прашања како "Како да расте мојот непрофитен блог?" Или "Кои стратегии за пишување треба да знам како прибирање средства?" Се непрофитни идеи за блогови кои можете да ги истражите. Можете дури и да пишувате статии кои детално се разгледуваат за вашата индустрија преку објаснување терминологии, наведување на ресурси, па дури и нагласување на експерти или блогери.

Овие зимзелени теми се релативно лесни за пишување и тие можат да постојат засекогаш на вашиот блог. Плус, ако сте оптимизирани за пребарувачите, тоа ќе им олесни на корисниците да ги најдат информациите кога го бараат.

7. Не заборавајте да изберете добар веб-домаќин

Додека вашиот непрофитен блог може да има огромна содржина и да понуди тони информации до вашата публика, сето тоа е беспредметно ако не можете постојано да го задржите вашиот блог (и веб-страница) онлајн.

Една од најголемите грешки што честопати прават многу непрофитни блогови е да не се прават веб хостинг приоритет кога првпат почнаа. Ова води до многу главоболки по линијата кога хостинг провајдерот не е способен да се справи со зголемување на сообраќајот и / или да се спушта често поради страшните перформанси на серверот.

Секогаш е добра идеја истражување кое е најдобар хостинг компании за вас, пред да го стартувате вашиот непрофитен блог.

Некои од клучните состојки за добар веб-домаќин вклучуваат постојани стапки на време (99.95% и погоре), спакувани со карактеристики (складирање на SSD, инсталација на 1-клик, итн.), Пријателски кориснички интерфејс, реномирана компанија и прифатлива цена.

Како непрофитна организација, најверојатно зависи од донациите за да помогнете во стартувањето на вашата веб-страница, но тоа не значи дека треба да го изберете најевтиниот домаќин. Инвестирајте во квалитетен хостинг провајдер, така што вие не мора да се грижите за вашиот блог на непрофитни активности офлајн.

Во краток преглед

Вклучување блог за добротворни цели е благородна причина, но ќе биде подобро ако можете да го направите блогот исто така успех. Прочитајте и следете ги најдобрите практики за блогирање што ги набровме погоре, ќе бидете сигурни дека ќе го однесете вашиот непрофитен блог од основни активности до движење.

За Azreen Azmi

Azreen Azmi е писател со наклон за пишување за содржината маркетинг и технологија. Од YouTube до Twitch, тој се обидува да остане во контакт со најновите креирање содржини и да го пронајде најдобриот начин да го продаде својот бренд.

Поврзете се: