Водич за почетници за персоналот

Член напишан од:
 • Совети за блогирање
 • Ажурирано: Jul 06, 2019

Веројатно сте слушнале за лични купувачи или читачи, и знаете дека тие се важен маркетинг алатка за градење на блог или бизнис.

Но, што точно се личности? Како изгледаат, и како ги користите?

Личностите се моќна маркетиншка алатка и клуч за повисок корисник ангажман и лојалност. Со тоа што ви помагаат да ја разберете вашата целна публика, личноста може да го направи секој чекор од вашата маркетинг стратегија побрзо, полесно и поефикасно.

Овој пост ќе ве прошет низ токму она што личности се, зошто тие се толку моќна алатка, и како можете да ги користите растат вашиот блог или бизнис.

Кои се личности на купувачот?

Накусо, купувачот персона (исто така наречен "читач личност" или "читач профил" за блогерите) е измислен, но базиран на податоци опис на лице кое ја претставува вашата идеална или целна публика. Персона може да биде било која должина од кратка биографија на неколку реченици на страници со опис и детали.

Според купувачот persona експерт за развој Тони Замбито,

"Личностите на купувачот се архетипски (моделирани) репрезентации базирани на истражување кои купувачи се, што тие се обидуваат да постигнат, што цели вози своето однесување, како тие мислам, како тие купи, и зошто тие донесуваат одлуки за купување. "

Зошто луѓето се важни?

Персона е клучна алатка за дефинирање, разбирање и постигнување на вашата целна публика.

Замислете дека се обидувате да дојдете блог пост идеи за вашиот нов стартување.

Знаете дека колку повеќе ја стеснувате вашата публика, толку полесно ќе биде вашиот напад. Ако вашата целна публика е "секого", ќе треба да излезете со теми кои се допаѓаат на сите. Невозможно, нели?

Кажи дека вашиот почеток е пакет за маркетинг наменети за претплата специјално дизајниран за тргување. Знаете дека вашата целна публика е e-commerce бизниси, па сега можете да излезе со листа на идеи за блог мислења кои би можеле да бидат заинтересирани за e-commerce бизниси.

Но, тоа е уште доста широка цел.

Дали сте таргетирање на сопственикот на мал бизнис со електронска трговија или маркетинг менаџер на поголема компанија? Нивните специфични потреби и предизвици ќе бидат многу различни. Блог пост кој е корисен за сопственик на мал бизнис може да биде премногу генерички или симплистички за маркетинг менаџер.

Тоа е една од причините зошто купувачот личности се толку моќни: колку е помала вашата целна публика, толку повеќе се фокусира вашиот маркетинг може да биде. Лицето на купувачот ви овозможува да го насочите вашиот маркетинг на ласерски насоки не само за општа индустрија или за демографски податоци, туку за одредена личност.

Кои податоци треба да вклучуваат Персона?

Купувачот може да вклучува работи како:

 • Демографија како возраста, полот, националноста итн. (Ако е релевантно)
 • Индустрија, работно место и одговорности
 • Ниво на искуство, техничка експертиза
 • Посакуван метод на комуникација или стил
 • Преферирани мрежи на социјални медиуми, блогови и други извори на информации
 • Преферирани формати на содржини (блог постови, подкасти, инфографики, слајдови, итн.)
 • Кои прашања ги поставуваат, предизвици со кои се соочуваат, заеднички приговори, патување на типични купувачи

… Но, не чувствувајте како да мора да вклучите сè. Може да биде лесно да се замачкате во небитни детали. Не грижи се за тоа колку деца или домашни миленици има твојата личност, без разлика дали таа пие чај или кафе (освен ако тоа нема врска со вашата деловна активност), или дали треба да ги нарекувате herејн или anоан. Само грижете се за деталите што се од реални податоци и влијаат на тоа како ја остварувате работата.

Фокусирајте се на релевантни, вистинити информации што ќе можете да ги користите во вашиот маркетинг, како што се доверливите извори на информации за вашите клиенти, кои теми и формати ги претпочитаат, и какви предизвици се соочуваат.

Како да собереш податоци за твоето лице

Додека лицата купувачи се измислени, сепак треба да се засноваат на вистински податоци.

А купувачот персона која е откачи од слаб воздух или вашата фантазија нема да биде многу корисна за таргетирање вистинска, специфична публика. За вашите лични купувачи да бидат корисни, тие треба точно да ја одразуваат вашата вистинска публика.

Како ги собираме тие податоци? Ти можеш:

 • Копајте во вашите анализи. Без разлика дали користите Google Analytics или друга услуга, ќе имате пристап до демографијата на општа публика која може да ве стави на вистинскиот пат кон градење точна персона.
 • Испрати анкета. Без разлика дали вашата листа на е-пошта, клиенти или клиенти, можете да испратите анкета за да ги соберат потребните податоци.
 • Интервју на вашите клиенти. (Овој процес е навистина одличен за создавање на студии за клиентите или успешни приказни што можете да ги користите и на вашата веб-страница.)

Од податоците што ги собирате, можете да најдете заеднички податоци и да ги користите тие информации за да се состави заедно со вистински податоци за купувачот.

Можете да користите дефиниција од Hubspot or Тампон за да започнете и да ги менувате, проширувате или поедноставувате за да одговараат на вашите потреби.

Дали личноста е навистина неопходна?

Hubspot персонален шаблон
Hubspot има практичен водич и дефиниција што можете да ја користите како појдовна точка.

Нема одговори со една големина за сите одговори во маркетингот, и може да бидете успешни без употреба на личности. Тоа, рече, личности се одлична маркетинг алатка со многу предности:

 • Лицата ви помагаат да ја насочите вашата содржина со ласерски фокус. Зборуваш еден на еден, наместо да се обидуваш да извикаш во толпата.
 • Вие не само што знаете што содржина апелира до вашите клиенти и читатели, туку и каде да ги пронајдете тие корисници. При тоа ќе ги откриете најдобрите веб-страници и платформи за социјални медиуми и места каде што се идеални клиенти, така што точно знаете каде да пазар.
 • Личностите исто така може да се користат за да сегментира вашата публика и да се создаде персонализирана содржина за секој сегмент. Ако наведете неколку различни типови идеални клиенти, можете да креирате детална персона за секоја група, а потоа полесно да креирате содржини кои се насочени кон секоја специфична група или сегмент.

И личности не се само за бизниси; тие исто така се одличен начин да се изгради било која блог публика. Со идеална идеална читачка личност, тоа го прави многу полесно да излезе со конкретни теми од блог, кои ќе ги сакаат твоите читатели. Исто така, ќе ви даде идеи за други содржини за да се произведат, монетизирани стратегии кои ќе работат, како и како да го продадете вашиот блог и да го изградите вашето читање.

Што е опаѓање?

Многу луѓе не користат ликови, и за тоа постојат валидни причини.

Веројатно број еден причина е дека лицата може да биде многу време и скапи за производство. Ако сакате точни, податоци базирани на лица, ќе треба да потрошите време вршење на истражување. Без разлика дали собирате анкета, собирате и пребарувате преку аналитички податоци, или одвојте време за лично да ги интервјуирате клиентите, тоа е инвестиција.

Некои продавачи, исто така, посочуваат дека може да биде тешко, па дури и штетни за бизнисите да се обидат да ги соберат личностите на купувачот во раните фази на нивниот маркетинг и маркетинг на содржини.

As Маркус Шеридан пишува,

Додека не сте биле во бизнисот веќе некое време, и добивте шанса да работите со различни клиенти, невозможно е да знаете кои се вашите идеални личности.

И додека не сте имале можност да создадете содржина (да станете одличен наставник) и да гледате што добиваат резултати, а што не (како што цело време го слушате публиката), невозможно е да знаете кои се вашите лични купувачи.

О, и една последна точка: Бидејќи вашиот бизнис е секогаш се развива, исто така се вашите купувачи личности.

Тој, исто така, истакнува дека вклучените, сложени процеси за создавање лични купувачи може да резултираат со "парализирана анализа" и да го одложат секој вистински маркетинг.

Па, како можеш да ги избегнеш овие проблеми и да ги добиеш придобивките од личноста на купувачот?

Веројатно може да имате корист од детален купувач ако:

 • Имате добра општа идеја за конкретната публика за која се обидувате да наведете.
 • Вашиот блог или бизнис е околу некое време, и имате доволно клиенти или читатели да соберат вистински податоци од.

Од друга страна, ако ...

 • Вие само започнувате и немате база на клиенти или публика
 • Не сте сигурни кој точно насочувате

... тогаш поосновна персона може да ви биде од корист, но деталната персонална база веројатно е надвор од сликата.

Како да користите лица во креирањето на содржината

Откако ќе ги создадете вашите личности, можете да ги добиете како помош во:

 • Брејнсторминг блог пост теми. Следниот пат кога ќе размислувате за идеи за блог постови, повлечете ги вашите лични купувачи за инспирација. Ако сте ги интервјуирале вашите клиенти за нивните предизвици и прашања, треба да имате многу материјал за блог постови.
 • Пишување блог постови. Кога ги пишувате своите мислења, имајте на ум вашата личност. Мислете на пишување на блог пост како разговор со или пишување на писмо до одредена личност.
 • Пишување на веб-содржини. Кога ќе ја напишете почетната страница, страната, страницата за контакти, најчесто поставуваните прашања и сл., Размислете за тоа што вашата личност сака да ја види таму и како можете да одговорите на нивните прашања и да започнете да градите однос со вашата веб-содржина.
 • Мозочен удар на дополнителна содржина. Дали вашата целна публика ќе претпочита да слушате подкаст, да видите информативен или да преземете ebook? Кои теми ќе ги најдат повеќето корисни и релевантни? Вашата личност ќе ви помогне да дознаете.
 • Градење на вашиот блог публика. Со вашата личност, имате извор на кои мрежи на социјални медиуми треба да бидете вклучени, кои блогови ги следат што можеш гостин пост и на кои извори на информации им веруваат, каде што можете да пазар.

Во сите ваши маркетинг стратегии, почнувајќи со вашите личности во умот ќе ви помогне да ја наведете вашата идеална публика и да добиете подобри резултати.

За KeriLynn Engel

KeriLynn Engel е copywriter и содржина маркетинг стратег. Таа сака да работи со B2B и B2C бизниси за да планира и да создава квалитетна содржина што ја привлекува и конвертира својата целна публика. Кога не пишувате, можете да ја прочитате шпекулативната фантастика, да гледате Star Trek или да играте флејта на флејта на Telemann на локален отворен микрофон.

Поврзете се: